Avatar e filmul căruia criticii i-au lipit rapid eticheta de “game-changer”, filmul care a schimbat nu doar regulile jocului, ci jocul cu totul. A rămas blockbuster-ul cu cele mai mari încasări din istoria filmului, depășind suma de 2,8 miliarde de dolari. Noul “Avatar: Calea apei” reprezintă cel mai mare risc pe care și-l asumă James Cameron, un regizor cu o carieră de peste 4 decenii. Cameron a lansat pe marile ecrane filme grele, filme reper, filme care au intrat în istorie, cum ar fi Titanic, Alien sau Terminator. Dar a fost nevoie de 13 ani pentru a aduce pe ecrane partea a doua a poveștii planetei Pandora și a locuitorilor săi cu pielea la fel de albastră ca cerul.

Cameron a declarat: ”A trebuit să mă gândesc mult și bine dacă vreau cu adevărat să fac această continuare a celui mai mare succes din istoria cinematografului. Presiunea era uriașă. Și la fel erau și așteptările. Le-am spus producătorilor: bine, o fac, dar nu vreau să fac doar un film, vreau să spun o poveste mare”.

Dacă “Avatar” a fost o poveste de iubire între omul Jake Sully (Sam Worthington) și Na’vi Neytiri (Zoe Saldana), atunci “Avatar: Calea apei” e o saga de familie. Eroică, epică, dar de familie. “Ce-ar fi dacă aș lua aceste personaje incredibile, Jake și Neytiri, și le-aș da o familie?”, a mai adăugat Cameron. Așa că, în “Avatar: Calea apei”, Jake și Neytiri își cresc copiii pe timp de război. Pentru că, previzibil și dezamăgitor și atât de uman (ca specie), RDA (Resources Development Administration), consorțiul spațial care a reprezentat tot ce e mai rău în natura umană în Avatar, personalizat de colonelul Quaritch, revine pe Pandora. RDA vrea resursele pierdute și vrea răzbunare.

Saldana a spus: “E despre ce reprezintă iubirea și familia pe timp de război. Doar că Jake și Neytiri se luptă nu doar împotriva lacomei și cinicei RDA, dar au dispute, poate la fel de aprige, pe tema creșterii copiilor”. Sam Worthington adaugă: “E despre ce îi înveți pe copii că e mai important în viață. Jake, ca fost pușcaș marin, e înclinat mai mult spre a da lecții legate de supraviețuire, pe când Neytiri vrea să le predea copiilor lecțiile cu care a crescut, lecții despre pacifism și armonie cu natura.” Iar Cameron vede lucrurile un pic altfel: “E ca în propria mea familie: sunt o grămadă de țipete, o grămadă de îmbrățișări, e conflict și împăcare și înțelegere, în cele din urmă.”

Cu o distribuție incredibilă din care fac parte Sigourney Weaver (într-un rol complet neașteptat, în care probabil că nici nu o veți recunoaște), Kate Winslet, Sam Worthington și Zoe Saldana, bineînțeles, cu 13 ani de pregătire și de testare a răbdării fanilor și cu James Cameron la cârmă, “Avatar: Calea apei” se anunță a fi, la fel ca și primul film, un deschizător de drumuri, inimi și perspective vizuale nemaivăzute.