Guillermo del Toro, celebrul regizor mexican de filme horror, scince-fiction și supranatural, intră în forță în cursa pentru Oscaruri, cu primul lui thriller noir, “Aleea groazei” (“Nightmare Alley”), nominalizat de Academia Americană de Film la 4 categorii.

Del Toro, care a câștigat deja un Oscar pentru regie în 2018, pentru “Forma apei” (“The Shape of Water”), a intrat pe lista scurtă a Academiei anul acesta, împreună cu echipa sa, la următoarele 4 categorii: “Cel mai bun film”, “Cea mai bună imagine”, “Cele mai bune decoruri” și “Cele mai bune costume”.

Rămâne de neînțeles de ce nici Bradley Cooper, care dovedește încă o dată că e unul dintre cei mai talentați actori americani ai generației sale și care face un rol principal absolut memorabil, și nici Cate Blanchett, cu o interpretare sublimă în rolul unei periculoase femei fatale, nu au fost luați în considerare pentru categoria “Cel mai bun actor în rol principal”. Dar despre asta, fanii celor doi vor avea probabil multe de spus.

La primirea veștilor despre nominalizări, Guillermo del Toro a declarat: “Mulțumim Academiei pentru recunoașterea pe care au primit-o artiștii care au lucrat cu pasiune la acest film. Faptul că “Aleea groazei” a fost nominalizat la categoria “Cel mai bun film”, în competiție cu atâtea alte filme extraordinare, e o dovadă a prețuirii muncii unor oameni incredibil de talentați, care au contribuit la realizarea filmului. A durat aproape 4 ani până când am reușit să terminăm filmul, în condiții potrivnice, dar dedicația, creativitatea și perseverența membrilor ehipei și-a arătat roadele. Le mulțumesc Tamarei și lui Shane pentru decorurile lor incredibile, inventive și hipnotice. Îi mulțumesc lui Luis pentru costumele sale somptuoase și spectaculoase și lui Dan pentru atmosfera halucinantă ce impresionează în imaginea pe care o semnează.”

Unul dintre elementele care face filmul excepțional și izbitor este tratamentul său vizual, imaginile absolut incredibile, semnate de veteranul Dan Lausten, un mai vechi colaborator de-al lui Del Toro, cei doi lucrând împreună la “Mimic”, “Crimson Peak” și la “The Shape of Water”, pentru ultimul Lausten primind, deasemeni, o nominalizare la Oscar.

Pentru “Cele mai bune decoruri”, au fost nominalizați Shane Vieau (care a și câștigat un Oscar la această categorie pentru “The Shape of Water”, în 2018) și Tamara Deverell, care lucrează în echipa lui Del Toro încă de la “Mimic”. Munca lor strălucește și fascinează în special în primul act, pe măsură ce spectatorul îl urmărește pe Bradley Cooper intrând în lumea hipnotică a unui carnaval ambulant.

La categoria “Cele mai bune costume” e nominalizat Luis Sequeira, un alt vechi colaborator al lui Del Toro, care și el a câștigat un Oscar acum 4 ani, cu “The Shape of Water”. Costumele lui Sequiera readuc la viață într-un mod surprinzător stilul anilor 40, iar ținutele circarilor din carnavalul ambulant al lui Del Toro au stil, unicitate și dezvăluie caractere.

Iată 4 motive extrem de solide pentru care trebuie să mergi să vezi “Aleea groazei” la cinema. Și dacă mai ai nevoie de câteva în plus, iată: distribuția e stelară, iar povestea captivantă; discutabil, desigur, dar acesta e posibil să fie cel mai bun film al lui Del Toro.

Din distribuție fac parte: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Toni Collette, Rooney Mara și Ron Perlman. Iar povestea e a unui hoinar cu un trecut întunecat (Bradley Cooper), care e primit în familia săracă, dar exclusivistă a unui carnaval ambulant. Aici, acesta deprinde o modalitate de a se juca cu mințile oamenilor de la o clarvăzătoare (Toni Collette) și de la un mentalist. Cu noile lui abilități, Cooper se pregătește să dea o lovitură, atacându-l pe un mogul fără scrupule și putred de bogat, dar în cale îi apare o psihiatră (Cate Blanchett), o femeie fatală ce se va dovedi a fi cel mai periculos adversar pe care l-a avut vreodată.

Nu rata acest film eveniment, cu 4 nominalizări la Oscar, în cinematografe, din 25 februarie.