Începem cu o frumoasă metaforă despre viață

Cel mai nou scurtmetraj de la Disney ”Us Again”, regizat de Zach Parrish, în coregrafia lui Keone & Mari, aduce o ploaie de emoții la cinema, înainte de ”Raya și Ultimul Dragon”. Avem sufletul mereu tânăr, indiferent de vârstă – acest gând răsare ca un curcubeu, după o ploaie rapidă de vară, grăbită ca tinerețea. Să ne oprim din fugă și să-l contemplăm. Acum putem sta în fotoliile de cinema, iar în inimile noastre, dragostea de filme e din nou la unison.

Bun venit în Kumandra

Studiourile care ne-au cucerit cu ”Vaiana” și ”Regatul de Gheață” ne aduc o nouă prințesă Disney pe marile ecrane, într-o impresionantă poveste despre încredere, prietenie și autodescoperire, pe cât de actuală, pe atât de fascinantă prin încărcarea ei mitologică.

Cu un bilet la ”Raya și Ultimul Dragon”, magia Disney ne transpune într-o lume fantastică, sub formă de dragon, cu Inimă, Șiră, Gheară, Coadă și Colț. Kumandra era un regat de legendă, unit de fascinația pentru dragoni, iubirea de viață, conectat de apă, dar fragmentat de dușmănia dintre oameni în 5 ținuturi. Fiecare dintre acestea are o unicitate mistică și vizuală, în oglindă cu personalitatea conducătorilor și locuitorilor.

Ținutul Inimii, casa protagonistei, e un loc prosper și plin de magie, condus de Benja, Gardianul Pietrei Dragonului, un lider idealist, curajos și vizionar, care-și dorește să restaureze pacea și unitatea în legendara Kumandra. Colț, un ținut puternic, înconjurat de apă, unde mințile ascuțite ale războinicilor sunt aliniate cu arhitectura caselor și cu stilul lor de viață, este condus de pragmatica Virana, un lider puternic, strălucitor, pentru care supraviețuirea stă în decizii calculate și nu în încrederea în mituri. În Șiră, un ținut rece, cu păduri înalte și oameni impunători, niciun musafiri nu e bine primit. În Gheară, un loc la confluența tuturor ținuturilor, o piață vibrantă, neobosită, înșelăciunea e la tot pasul; iar în Coadă, deșertul izolează tot mai mult oamenii, până când piatra și nisipul înlocuiesc orice suflu.

Pentru spectatori, Kumandra e un ținut inventat, controversat, cu dragoni, păsări fluorescente, animale mistice, peisaje care taie respirația, de-a dreptul captivant și cuprinzător. Pentru a umple această lume fantastică, Disney a animat peste 72 000 elemente individuale, dintre care aproape 19 000 sunt personaje umane. Deși este un spațiu imaginat, dragostea și devotamentul echipei de creație pentru locurile reale care l-au inspirat din Asia de Sud-Est (Laos, Indonesia, Thailand, Vietnam, Cambodgia, Malaysia și Singapore) îl fac verosimil. Așa, credem povestea. Din fotoliul de cinema, suntem parte din ea.

Topografia regatului Kumandra e ca a sufletelor noastre. Umăr lângă umăr cu Raya, pe Tuk Tuk, ne rostogolim într-o călătorie de autodescoperire, în care aflăm că e nevoie de mai mult de un Ultim Dragon pentru a salva lumea.

În căutarea Ultimului Dragon, pe firul apei

Apa este o resursă neprețuită; acolo unde izvorăște ea, se naște speranța. Apa înseamnă viață. În ”Raya și Ultimul Dragon”, laitmotivul apei este omniprezent, cu o mare amprentă mitologică. Apa este un element vizual care conectează, armonizează și ne poartă mai departe, în poveste.

Urmând cursul șerpuitor și tot mai firav al apei, după lungi căutări, Raya o găsește pe Sisudatu, Ultimul Dragon al Kumandrei. Legenda spune că este un dragon de apă de o frumusețe nemaivăzută, înzestrat cu o putere magică, ultima speranță pentru ca lumea să supraviețuiască în fața ticălosului Druun, cel care pietrifică viața. Realitatea nu contrazice legenda, dar lasă loc de surprize. Sisu este dragonul magic cu o înțelepciune sacră, adus în actualitate (500 de ani mai târziu) ca un personaj fresh, deschis, empatic, din cale-afară de simpatic, inocent, cu simțul umorului și cu o mare pasiune pentru rime. În plus, oricine a lucrat vreodată un proiect la școală (sau nu!), se regăsește, măcar puțin, în charismatica Sisu.

Pentru Raya și pentru noi toți, cei din fața marilor ecrane, este inspirație, emoție și simbolul încrederii nesfârșite. Așa cum apa Râului Dragonului unește Kumandra, așa și încrederea, unește inimile.

E loc de prietenie și în contraste

În ”Raya și Ultimul Dragon”, prietenia apare la confluența lumilor, formelor și credințelor diferite, chiar și-atunci când e supusă celor mai grele lecții de viață.

Din drăgălașul și bun-la-toate Tuk Tuk, din ingeniosul și mega-descurcărețul chef-manager-căpitan de vas Boun, uriașul înspăimântător și sensibil Tong, din micuța hoțomană absolut adorabilă Noi, din neînfricata și pragmatica Raya ori visătoarea și atotputernica Sisu, din toți avem câte ceva.

Ne vom vedea oglindiți pe marile ecrane, într-o poveste cuceritoare, plină de contraste care se pot armoniza.

Liniștiți pe barca lui Boun, învățăm cum să facem supă după rețeta lui Benja, tatăl prințesei Raya, o reflectare gastronomică a modului în care ținuturile Kumandrei pot coexista. De pe marginea fotoliului de cinema, urmărim cu sufletul la gură încrâncenările dintre Raya și Namaari, inspirate din artele marțiale sud-asiatice. Ne lăsăm cuceriți de privirea caldă a lui Sisu, iar în fața nemilosului Drun, bucățile din Piatra Dragonului strălucesc odată cu încrederea că binele va învinge.

E loc de prietenie atunci când empatia ne deschide ochii pentru a descoperi că în spatele unei amenințări, a unui lanț de mici înșelăciuni ori a unei trădări stă lupta pentru supraviețuire.

Ne unește iubirea …

…de dragoni, de magie, de semeni, de filme bune, la cinema. Chiar și din încleștarea dintre cele două prințese Disney, Raya și Namaari, prețuirea pentru dragoni, fascinația și recunoștința pentru sacrificiul lor suprem pot răzbate.
”Lumea e distrusă. Nu mai poți avea încredere în nimeni.” – Raya.
”Poate că e distrusă pentru că nu ai încredere în nimeni” – Sisu
E nevoie doar de o ”Picătură” pentru a ne restabili încrederea în umanitate. Putem fi din nou uniți; să facem noi primul pas.