Ne plângem. Ne lamentăm. Comentăm și criticăm. Am ieșit pe 12 la mondialele de handbal, gimnastica am îngropat-o, de fotbal ce să mai vorbim. În alte părți ale lumii, ceva mai însorite și mai relaxate, cum ar fi Samoa, oamenii sunt mai optimiști și mai îngăduitori.

Noi, dacă am fi luat cea mai groaznic de umilitoare și categorică bătaie din istoria fotbalului internațional, de la, să zicem, vecinii noștri bulgari, probabil că ieșeam în stradă să dărâmăm, mă rog, dacă nu guvernul, măcar niște pubele, acolo. Samoa, însă, care a fost înfrântă cu incredibilul scor de 31 la 0 de Australia în 2001, și-a suflecat mânecile, a angajat un antrenor european cu un palmares îndoielnic și a dat drumul cu toată seriozitatea, între două plăji și trei petreceri, la antrenamente.

Golul victoriei” e povestea adevărată, care s-a aproximativ întâmplat exact așa, a echipei de fotbal din Samoa care a zis gata, până aici, e cazul, poate?!, să oprim cel mai lung șir de înfrângeri din istorie și titlul de nedisputat de cea mai slabă echipă națională de fotbal de pe fața pământului și, probabil, din toate timpurile.

Și uite așa, un antrenor care nu înțelegea nimic din filozofia de viață a băștinașilor samoani și o echipă de fotbal care nu înțelegea nimic din filozofia fotbalului european, au hotărât să o ia de la capăt. El nu știe cum să se facă înțeles, ei nu știu să șuteze, să paseze sau să dribleze, dar, împreună, devin de neoprit… mă rog, nu neapărat pe terenul de fotbal!

Scris și regizat de Taika Waititi, necâștigătorul Oscarului pentru cel mai bun film pentru “Jojo Rabbit” și necâștigătorul premiul Teen Choice pentru “Thor: Ragnarok”, “Golul victoriei” e o comedie cuceritoare și spumoasă despre echipa de fotbal care a stăpânit la perfecțiune tactica de a o da în bară cu absolut fiecare ocazie… și de a nu face o tragedie din asta.

Golul victoriei” ne face să înțelegem, în cel mai amuzant mod cu putință, că, în esență, orice competiție ar trebui să fie definită nu de ceea ce se întâmplă în teren, ci de toate relațiile și lecțiile de viață pe care le putem învăța în afara terenului.

E important să participi, e important să nu te faci de râs, e important să te străduiești cât poți de tare, dar în cele din urmă, fotbalul e un joc și tinerețea și gloria sunt trecătoare, dar prieteniile, fair-play-ul și spiritul de echipă rămân pentru totdeauna.

Nu rata “Golul victoriei” de Taika Waititi! E comedia la care ai să râzi cum n-ai mai râs de mult și, în același timp, e povestea care o să te ajute să înțelegi că lucrurilor mărunte trebuie să le acorzi mai puțină importanță. Bucuria vieții e mai degrabă camaraderia și râsul din vestiar și nu încordarea și încrâncenarea din teren.

Golul victoriei”, din 22 decembrie, la cinema: n-o da în bară! Fii acolo!