ANDY FITZGERALD si MEL “GUS” GOUTHRO: doi din eroii imortalizati in thriller-ul “Furtuna extrema”, produs de Disney.

“Furtuna extrema” este un thriller plin de actiune, inspirat de extraordinara poveste adevarata a celei mai indraznete misiuni de salvare din istoria Pazei de Coasta Americane. Pe 18 februarie 1952, o furtuna cumplita a lovit coasta de est a Statelor Unite, raspandind haos in oraselele de pescari si distrugere in largul oceanului. In siajul ei distructiv au fost prinse doua tancuri petroliere imense: SS Pendleton si SS Fort Mercer, ce se indreptau spre Boston si, respectiv, Portland. Ambele nave au fost rupte in doua, la propriu. Ofiterul de la carma lui Pendleton, seful mecanic Raymond Sybert, si-a dat seama imediat ca trebuie sa ia comanda echipajului inspaimantat si sa tina nava pe linia de plutire cat mai mult posibil, pana la sosirea ajutoarelor.

Paza de Coasta din Chatham, Massachusetts era ocupata sa-i ajute pe pescarii locali sa-si protejeze barcile de pescuit, cand a primit mesajul de alerta ca petrolierul Fort Mercer avea necazuri. Ofiterul responsabil, Daniel Cluff, recent numit sef al postului, si-a trimis imediat cei mai buni oameni ca sa ajute operatiunea de salvare a lui Fort Mercer, aflata deja in desfasurare. Astfel ca atunci cand Cluff a aflat ca exista o a doua nava, Pendleton, in pericol extrem, esuata in apele din apropiere, el a fost nevoit sa apeleze la oamenii din rezerva. Asa ca i-a ordonat timonierului Bernie Webber sa adune rapid un echipaj si sa scoata in larg salupa de salvare CG36500 ca sa caute supravietuitori.

Webber si echipajul lui din 3 oameni s-au imbarcat pe salupa de salvare din lemn, lunga de 10 metri, si au iesit in larg pentru a indeplini periculoasa misiune, cu sanse infime de izbanda. Inca inainte de a iesi din rada micutului port Chatham, parbrizul salupei si busola au fost distruse de valurile violente. Si totusi, oamenii au perseverat, in pofida vanturilor cu forta de uragan, a valurilor de 15 metri, a temperaturilor sub limita de inghet si a unei vizibilitati ca si inexistenta. In mod miraculos au gasit nava Pendleton si au reusit sa salveze 32 din cei 33 de marinari aflati la bordul ei, in mijlocul unei furtuni extreme. In cele din urma curajosii membrii ai Pazei de Coasta s-au intors in port, in siguranta, ducand la bordul salupei lor de 12 locuri un numar de 36 de oameni.

Au fost multi oameni implicati indeaproape in misiunea de salvare a echipajului de pe Pendleton. Dintre ei, doar Locotenent Comandor in retragere Mel “Gus” Gouthro si Andy Fitzgerald, cel care s-a dus in locul sau in acea noapte de februarie, mai sunt in viata. Fitzgerald, care pe vremea aceea era un incepator i-a luat locul prietenului si superiorului sau Mel, un ofiter mecanic mult mai experimentat, pentru ca acesta din urma era bolnav in momentul respectiv. In afara de Fitzgerald, in salupa de salvare mai erau Bernie Webber, Ervin Maske si Richard Livesey. Gouthro, bolnav, a fost nevoit sa ramana la sediul Pazei de Coasta din Chatham.

Mel si Andy, care sunt prieteni pana in ziua de azi, au fost implicati de realizatorii filmului inca de la inceput pentru a oferi fapte si detalii care sa sporeasca autenticitatea povestii.

Fitzgerald, care a parasit Paza de Coasta la scurt timp dupa curajoasa misiune de salvare, are acum 84 de ani si traieste cu sotia sa in Colorado. El spune: “Unii inca privesc salvarea echipajului de pe Pendleton ca pe o misiune sinucigasa, dar eu nu am vazut-o niciodata asa. Cum spuneam pe vremea aceea: ‘Trebuie sa te duci, dar nu e obligatoriu sa te si intorci.’ Era treaba noastra sa salvam oameni si asta am facut si sunt al naibii de mandru de asta.”

In film, Kyle Gallner (“American Sniper”) joaca rolul lui Fitzgerald. “Andy era inca la inceput. Lui nu-i cerea nimeni sa plece in misiuni,” explica Gallner. “In ziua aceea din februarie 1952, nu au avut suficienta incredere in el ca sa-l trimita sa ancoreze barcile de pescuit ale localnicilor. ‘Tu stai inauntru,’ i-au spus. Dar cand a fost nevoie de un echipaj ca sa plece dupa Pendleton, nu mai erau multi oameni la post. Asa ca Andy s-a oferit voluntar.”

In noaptea misiunii de salvare, Fitzgerald era cel mai tanar membru al echipajului. El isi aminteste: “Bernie era un timonier excelent, dar un val urias ne-a lovit si a facut o gaura foarte mare in geamul de protectie. De acolo totul s-a dus pe apa sambetei. Motorul s-a oprit, asa ca singura persoana pe care n-o vroiau la bord pentru ca nu avea suficienta experienta, adica eu, a trebuit sa coboare in cala si sa repare motorul. Si desi busola se stricase, Bernie cunostea apele destul de bine, asa ca nu dupa multa vreme ne-am uitat in sus printre picaturile de zapada si ploaia si am vazut tancul petrolier urias, drept in fata noastra.”

Regizorul Craig Gillespie: “A fost uimitor sa-i avem acolo. Actorii, echipa de filmare, toti erau incantati sa-i cunoasca si sa le puna intrebari despre noaptea aceea. In definitiv, nu se intampla in fiecare zi sa intalnesti niste eroi adevarati.”