Maestrul filmelor pline de mister, horror și monștri captivanți, Guillermo del Toro, revine la cinema cu o producție neo-noir, intitulată „Aleea Groazei”. Aici îl vom cunoaște pe Stanton Carlisle, un bărbat fermecător, cu un trecut teribil, pe care e hotărât să îl lase în urmă.

Urmărește cu atenție intricatele fire ale poveștii

Pașii îl poartă pe Stan la un carnaval, unde „ciudații” își fac meseria; îl întâlnește pe Clem, care e dispus să îi dea de lucru și astfel începem să descoperim, odată cu el, universul la limita dintre trucuri de bâlci și elemente supranaturale pe care del Toro îl țese cu măiestrie în jurul personajelor.

În carnavalul plin de orori, Stan știe să își croiască drum și să întoarcă orice situație în avantajul său. Odată ce îi întâlnește pe Zeena și Pete, un cuplu de ghicitori în cărți și clarvăzători, simte, în sfârșit, că viața sa e pe cale să se schimbe. Stan este fascinat de puterea pe care cei doi o au asupra oamenilor care vin la ei pentru a-și afla soarta și astfel decide să o pornească pe același drum, alături de Molly, „fata electrică” a carnavalului.

Curând, cei doi lasă în urmă lumea carnavalului, însă atmosfera apăsătoare îi urmărește. În această dramă noir, pericolul nu e niciodată prea departe, iar din fotoliul de cinema vei simți tensiunea care te va face să stai mereu cu sufletul la gură așteptând următoarea întorsătură de situație.

Corturile bâlciului sunt înlocuite cu luxul restaurantelor în care cei doi escroci desăvârșiți, Stan și Molly, își fac numărul în fața bogaților doritori de iluzii. Asta până când își face apariția Lilith Ritter, o psihanalistă irezistibilă, prima care nu cade în plasa șarmantului Stan.

Pe „Aleea Groazei”, nimeni nu e ceea ce pare

Monștrii în „Aleea Groazei” nu sunt ființele supranaturale care, de altfel, sunt adeseori personaje pozitive în filmele lui del Toro, ci sunt chiar oamenii, mânați de lăcomie, de dorințe secrete și de vinovății care îi împing să-și uite morala în goana pentru propria bunăstare.

Speranța, încrederea în ceilalți sunt calități care există doar pentru a fi exploatate în orice moment de următorul prădător, mai isteț ca celălalt. Stan este unul dintre cei mai talentați, însă, întâlnirea cu Lilith ar putea să îi dovedească faptul că nici măcar el nu este exclus din acest dans al înșelăciunilor.

De la trucurile nevinovate ale lui Pete și Zeena, la înșelătoriile de primă mână ale lui Stan și Lilith, totul e un spectacol de lumini și iluzii care strălucesc puternic în fața ta, promițând să îți ofere ce ți-ai dorit dintotdeauna, numai ca să te poată exploata atunci când te afli în cel mai vulnerabil punct.

Scenografia, costumele și lumina, deja recunoscute de critici prin numeroasele premii și nominalizări internaționale, te vor face să simți că ești cu adevărat pe „Aleea Groazei”, alături de Stan, prins într-un spațiu fără scăpare, în egală măsură apăsător și atrăgător.

Trăiește acțiunea alături de personaje

E imposibil să-i reziști lui Stan Carlisle când este interpretat de Bradley Cooper. Carismatic, inteligent și chipeș, convinge cu ușurință publicul și personajele deopotrivă de intențiile sale pure. Asta până când o întâlnește pe femeia fatală, Lilith, jucată magistral de Cate Blanchett, care cucerește ecranul cu o singură mișcare și captivează cu priviri care ajung la țintă, drept în inima publicului din sala de cinema.

Nici actorii din rolurile secundare nu sunt mai prejos; Rooney Mara joacă rolul ingenuei Molly, iar Willem Dafoe este nemilosul Clem, șeful carnavalului.

Toni Collette și David Strathairn joacă rolurile celor doi mentaliști, Pete și Zeena, imperfecți, dar bine intenționați, singurii care încearcă să îl avertizeze pe Stan de pericolul care îl paște dacă se afundă în minciuni într-atât încât va ajunge să le creadă și el.

„Este om sau bestie?”

Una dintre cele mai tulburătoare atracții ale carnavalului este un individ decăzut, la limita dintre om și bestie, pe care vizitatorii îl privesc de sus. El aduce groază, dar și ușurarea că există cineva pe lume mai jos decât publicul care îl urmărește.

Este totuși acesta monstrul adevărat? Sau mai degrabă cei care l-au adus în acea stare sunt vinovații, societatea care nu i-a dat nicio șansă? Așa cum ne-a obișnuit, del Toro nu oferă răspunsuri, ci invită la meditații profunde asupra naturii umane.

Din 23 februarie, pășește pe „Aleea Groazei”, unde umbrele prind viață și întâmplările personajelor te țin în suspans până în ultimul moment.