Cu mult înainte de Erick cel Roșu, Columb, Magellan sau chiar Nemo, Hook și Jack Sparrow, au existat navigatori atrași inexorabil de țărmurile străine pe care marile oceane le făceau inaccesibile.

Vreme de secole, marii exploratori ai lumii au navigat cu măiestrie pe apele vaste ale Pacificului. Ei au descoperit insulele fără număr ale Oceaniei. Dar apoi, brusc, cu 3000 de ani în urmă, călătoriile lor acvatice s-au oprit. Și vreme de un mileniu, explorările nu s-au reluat. Fără ca cineva să știe de ce. Fără niciun avertisment, voiajele s-au oprit. Fără nicio explicație, ele nu s-au reluat. Iar 1000 de ani e chiar un interval uriaș și de neînțeles pentru un neam de navigatori înăscuți.

Studiourile Walt Disney prezintă “Vaiana”: un film de animație despre Vaiana, o adolescentă cu spirit de aventură ce abandonează siguranța și liniștea insulei sale de baștină pentru a porni peste apele fără de sfârșit ale Pacificului. Vaiana pornește în această călătorie îndrăzneață pentru că trebuie să își salveze poporul.

Încă de mică, Vaiana (vocea lui Auli’i Cravalho) este atrasă de ocean în mod inexplicabil. Oceanul însuși pare că vrea să îi livreze un mesaj sau să o fi ales pentru o misiune foarte specială. Și, ce să vezi? Chiar așa și e, după cum vom vedea mai târziu.

O forță întunecată se apropie de pașnica insulă Motunui, căminul paradisiac al Vaianei. Șefului de trib Tui, cârmuitorul insulei a interzis navigarea dincolo de reciful de corali care se întinde sub suprafața apei, la o aruncătură de băț de țărm. Nu face acest lucru pentru că e rău sau fricos, ci pentru că a văzut la viața lui prea multe corăbii care au trecut de corali și au dispărut dincolo de orizont, doar pentru a nu se mai întoarce niciodată. Tui nu vrea ca vreunul din oamenii de care e răspunzător, să mai pățească așa ceva.

Problema e că Vaiana, fiica lui în vârstă de 16 ani, este atrasă în mod irezistibil de largul oceanului. Curajoasă, hotărâtă, plină de compasiune și incredibil de isteață, Vaiana sfidează interdicția pusă de tatăl ei și pornește în aventură. În treacăt fie spus, nimic nou sub soare, se pare că în două mii de ani nu s-a schimbat nimic în relația dintre părinți și copiii lor ajunși la adolescență.

Vaiana reușește să îl convingă pe atotputernicul semizeu Maui (vocea lui Dwayne Johnson) să se alăture misiunii ei. Maui e un uriaș pus pe șotii și un schimbător de formă. El poate să scoată insule de pe fundul oceanului cu cârligul lui de pescuit și are puterea de a încetini mersul soarelui pe cer. Când vrea, e fermecător și – că vrea sau că nu vrea – e întotdeauna incredibil.

Fără prea mare tragere de inimă, Maui o ajută pe Vaiana să devină o deschizătoare de drumuri, la fel ca strămoșii ei, care au navigat pe apele vaste ale Pacificului cu mult timp în urmă.

Împreună, Maui și Vaiana străbat apele nemărginite ale oceanului. Voiajul lor e mai plin de aventuri, pățanii și întâlniri înfricoșătoare, decât e o cală de corabie (de pirați) de pradă. Maui și Vaiana se ciocnesc de valuri uriașe, dar nu mai uriașe decât monștrii ridicați de pe fundul oceanului, pe care trebuie să-i înfrunte și spre deosebire de sorții minusculi de izbândă pe care îi au.

Vaiana își duce expediția până la capăt și descoperă singurul lucru după care a tânjit întreaga ei viață: propria ei identitate.

Ridică ancora ce ruginește în sufragerie și navighează către cinematografe, începând cu 25 noiembrie, pentru “Vaiana”, cel mai nou film de animație Disney. Și ai grijă: nu-i uita pe mateloții tăi mici acasă!