Bazat pe o poveste adevarată, filmul “Hoți de geniu” (Masterminds, în original) urmărește aventurile aiuritoare ale anti-eroului de conjunctură David Ghantt (Zach Galifianakis), pe masură ce acesta duce la capăt una dintre cele mai mari spargeri din istoria Americii.

Toată tărășenia începe atunci când naivul David, șoferul de încredere al unei mașini blindate de transportat valori, se îndrăgostește de frumoasa Kelly Campbell (Kristen Wiig). Îmboldită de un hoț mărunt, pe nume Steve Chambers (Owen Wilson), Kelly îl convinge pe David să golească un seif din Charlotte, Carolina de Nord.

Zis și făcut, credulul David își burdușește mașina cu mai mult de 17 milioane de dolari furați, după care îi înmânează acești bani lui Chambers și fuge în Mexic pentru a se da la fund cât timp FBI-ul îi caută pe spărgători.

Steve și soția sa Michelle (Mary Elizabeth Ellis), își cumpără o vilă somptuoasă și îl trimit în Mexic pe Mike McKinney (Jason Sudeikis), un criminal foarte zelos, pentru a-l executa pe David.

Odată ce David descoperă trădarea, se întoarce în Carolina cu misiunea de a-și salva iubita și de a-l expune pe Steve, ca adevăratul creier din spatele întregii operațiuni.

Adevărul e uneori mai de necrezut decât realitatea, căci această spargere a avut loc cu adevărat în 1997. Owen Wilson declară: “Filmul e despre o spargere pusă la cale de cei mai nepricepuți hoți pe care ți i-ai putea imagina.”. “Am fost foarte surprins când am aflat că au angajat cu adevărat un criminal ca să meargă în Mexic și să îl execute pe David” mai adaugă Wilson.

Jared Hess, regizorul filmului declară: “David a dat spargerea din iubire.
Am văzut interviuri cu el și mi-am dat seama imediat că el a fost un om bun care a făcut un lucru rău din prea multă iubire.” Și, mă rog, am putea adăuga, pentru că atât l-a dus capul.

Galifianakis a simțit o conexiune plină de tandrețe pentru personajul său, mai ales după ce l-a întâlnit în carne și oase pe David Ghantt în Los Angeles. “Am luat masa cu David și l-am găsit a fi un tip blând, drăguț și, într-un fel inocent,” spune Galifianakis. “A fost prins într-o conjunctură nefericită, dar asta i se poate întâmpla oricăruia dintre noi. A luat o decizie greșită, dar ceea ce l-a motivat pe el nu au fost niciodată banii. Cred că a dat spargerea pentru că așa i-a spus inima s-o facă,” Și iarăși, adăugăm, pentru că creierul nu i-a spus că nu e cazul.

Jucând în rolul de femeie fatală cu salariu minim pe economie, Kristen Wiig comentează: “În versiunea noastră, ei nu sunt altceva decât niște nătăfleți cu inimă mare. Kelly e motivul pentru care David își riscă viața. El e îndrăgostit de ea și apoi și ea se îndrăgostește de el. Nu mi-a venit să cred că e o poveste adevărată.”

“Steve se visează masculul alfa, cel care trage sforile în grupul lui de spărgători inepți.” spune Owen Wilson. “Poate fi convingător, dar nu e un tip plăcut. El vrea, pur și simplu, să fie șmecherul grupului.”

Jason Sudeikis îl interpretează pe asasinul vesel Mike McKinney. În Mexic, între David și Mike înflorește o prietenie bizară. Jason spune: “David îl învață pe Mike câte ceva despre Dumnezeu, iubire, Buddha — chestiunile importante la care nu se prea gândește unul care ucide pentru bani.”

“Hoți de geniu” are o anumită inocență, pe care comediile de la Hollywood rareori o înfățișează. “Cu Jared (regizorul), simți că nu ești niciodată foarte departe de desenele animate Warner Bros., simți că Bugs Bunny și Daffy Duck sunt pe undeva, pe aproape. O să râzi în prostie la ‘Hoți de geniu’ și filmul nu-ți va insulta inteligența pentru că povestea stă în picioare.”

“Hoți de geniu”, din 7 octombrie, în cinematografe.