Luke Skywalker: fiul lui Anakin Skywalker sau Darth Vader, dacă preferați; fratele prințesei Leia sau a conducatoarei rebelilor, generalul Leia Organa; unchiul lui Kylo Ren; prietenul lui Han Solo; ucenicul lui Yoda; distrugătorul Stelei Morții; evadatul dintr-o pubelă imperială cu funcție de storcător, și, evident, am putea continua, dar preferăm să ne oprim aici, e cu adevărat ultimul Jedi. Întrebările, misterele, nelămuririle se învârt în jurul lui, ca fluturii în jurul flăcării.

Dar să o luăm pe rând. Povestea din al optulea episod din saga Star Wars și anume “Star Wars: Ultimii Jedi”, pornește, și nu e nicio surpriză aici, de unde a lăsat-o “Star Wars: Trezirea forței”.

Rey, luptătoarea, novice în folosirea Forței dar cu un foarte mare potențial, ce s-a alăturat rebelilor în episodul șapte, reușește să îl găsească pe legendarul Luke Skywalker.

Luke s-a autoexilat pe o insulă pustie de pe planeta Ahch-To. Până la sosirea lui Rey, el a trăit acolo, zeci de ani, în solitudine și pare că ar fi continuat s-o facă, fără intruziunea tinerei. De ce stă singur? De ce?-o întrebare extrem de presantă, tulburătoare, frustrantă, ca un puzzle a cărui piese nu se îmbină, oricum le-ai potrivi.

Tocmai de aceea, sperăm să primim în “Star Wars: Ultimii Jedi” un răspuns care să ne lase cu gura căscată și care să ne facă să exclamăm: “Aha, deci ăsta e motivul, incredibil, dar acum am înțeles!”. Un răspuns surprinzător, creativ, uimitor, dar credibil, verosimil, un răspuns care să facă toate piesele să se îmbine.

De ce e întrebarea atât de grea? De ce așteptăm cu atâta nerăbdare răspunsul? Păi, să ne aducem un pic aminte. Luke e idealistul fiu al lui Darth Vader, cel care a crezut până la capăt în iertare și în acordarea unei a doua șanse, chiar și celor ce păreau dincolo de orice mântuire, cum ar fi propriul său tată. Luke e cel care nu poate sta deoparte când cei dragi sunt în pericol, așa cum a dovedit-o când a plecat de pe planeta Dagobah cu antrenamentul de Jedi neterminat, întristându-l și îngrijorându-l pe maestrul sau, Yoda. Luke e curajos și e primul care își pune viața în pericol, așa cum a dovedit-o de atâtea ori, de la luptele purtate pe Tatooine și Endor și până la distrugerea Stelei Morții.

Cu alte cuvinte, Luke e bun, e curajos, săritor, altruist, puternic, empatic. Și atunci, de ce ar întoarce un astfel de om spatele unei galaxii extrem de frământate și de plină de conflicte pe care, e cumva și în fișa postului, el, ca Jedi, ar trebui să încerce să le oprească? Să mai aruncăm pe masă și faptul că propria lui soră și cel mai bun prieten sunt parte din aceste conflicte și mereu în pericol? De ce a lăsat orice pentru a fugi să-și salveze tatăl aflat de partea întunericului și nu face același lucru pentru sora sa Leia, care, evident, se luptă de partea celor buni?

Motivele, misterele, dezvăluirile ce trebuie să apară în “Star Wars: Ultimii Jedi” sunt, pesemne, șocante, incredibile, de calibru foarte greu. E posibil ca aceste dezvăluiri din trecut să reașeze întregul univers Star Wars pe noi coordonate.

Și dacă mai era nevoie ca cineva să sporească și să întunece misterul, adăugați peste toate cele de mai sus ultima replică a lui Luke din trailer: “E timpul să nu mai existe Jedi!”.

E timpul să nu mai existe Jedi?, și aș mai pune vreo trei semne de întrebare. Cum adică? În universul Star Wars, Ordinul Jedi are dimensiuni de religie și mit, Jedi sunt cei care păzesc echilibrul, pacea, ordinea, democrația de-a lungul și de-a latul galaxiei. De ce ar zice ultimul dintre cavalerii Jedi că ar trebui să dispară? Ca să fie înlocuiți cu ce?

Nu puteți și nu putem rata “Star Wars: Ultimii Jedi”. Prea multe sunt în joc, prea multe întrebări au nevoie de răspunsuri, prea multe mistere de dezlegat. Și ca să terminăm într-o notă mai plină de optimism și veselie, va fi foarte agreabil și plin de suspans, sperăm, de urmărit inițierea în tainele Forței a lui Rey și felul în care acesta ucenicie va reflecta propria ucenicie a lui Luke, sub îndrumarea poate a celui mai mare dintre Jedi, Maestrul Yoda.

“Star Wars: Ultimii Jedi”: din 15 decembrie, în cinematografe.

P.S.
Un gând pios pentru Carrie Fisher (Leia Organa) în ultimul ei rol, actrița decedând la 60 de ani, imediat după terminarea filmărilor la Ultimii Jedi.