“Skywalker-Ascensiunea” e cel de al nouălea episod din ceea ce a ajuns cu timpul să fie cunoscută drept Saga Skywalker. Această saga e compusă dintr-o trilogie de trilogii. Adică, de trei ori câte trei filme, prezentate într-o cronologie neconvențională.

Prima trilogie cuprinde episoadele de mijloc: IV, V și VI sau “A New Hope” (1977), “The Empire Strikes Back” (1980) și “Return of the Jedi (1983).

A doua trilogie e un ‘prequel’ alcătuit din episoadele I, II și III: “The Phantom Menace” (1999), “Attack of the Clones” (2002) și “Revenge of the Sith” (2005).

În fine, cea de-a treia trilogie e un așa numit ‘sequel’ ce vine cu episoadele VII, VIII și IX: “The Force Awakens” (2015), “The Last Jedi” (2017) și mult așteptatul “The Rise of Skywalker” (2019).

Fiecare trilogie se concentrează pe câte o generație a faimoasei familii Skywalker: prima urmărește aventurile fraților Luke și Leia și ale maleficului lor tată, Anakin, rebotezat Darth Vader; a doua dezvăluie aventurile lui Anakin tânăr; a treia ne vorbește despre Kylo Ren, fiul Prințesei Leia și nepotul lui Anakin.

Acest ultim capitol din Saga Skywalker este punctul terminus al unei aventuri care s-a întins pe o perioadă de 5 decenii. Odată cu schimbarea generațiilor Skywalker s-au schimbat și generațiile de fani, dar fascinația pentru Universul Star Wars a rămas aceeași.

Având toată această istorie în spate, regizorul JJ Abrams a admis: “Finalurile sunt lucrurile care mă sperie cel mai tare”. E absolut normal. Să ai pe mână încheierea unei serii selectate în vederea prezervării de Biblioteca Congresului American pentru “rolul ei cultural, istoric și estetic”, e o responsabilitate uriașă.

JJ Abrams știe foarte bine că generațiile de puști care au încercat, din ‘77 încoace, să mute mașinile din parcare cu puterea minții, precum și părinții lor care apar costumați în soldați imperiali pe la Comicon-uri, sunt mult mai mulți și mai importanți decât bibliotecarii de la Library of Congress, iar împreună, hoardele de fani și înțelepții custozi ai culturii contemporane au așteptări mari și nu pot fi dezamăgiți.

JJ Abrams: “Skywalker-Ascensiunea trebuie să ofere fanilor un final emoționant și revelator. Filmul trebuie să răspundă la o mulțime de întrebări și să lămurească o sumă de mistere rămase fără explicație. Dacă, peste ani, cineva va urmări Saga Skywalker, toate cele 9 filme, vreau să mă asigur că acest ipotetic viitor spectator va avea în fața ochilor o poveste nu doar emoționantă și captivantă, ci și legată, plauzibilă, coerentă.”