Roberto Durán Samaniego (născut pe 16 iunie 1951 în Panama) e un fost boxeur profesionist, considerat a fi unul dintre cei mai mari boxeuri din toate timpurile. Puterea devastatoare a loviturilor sale a făcut să fie supranumit “Manos de Piedra” (“Mâini de piatră”).

În 2002, Durán a fost votat de revista americană “The Ring magazine” al cincilea cel mai mare boxeur al ultimilor 80 de ani, în timp ce istoricul boxului, Bert Sugar, l-a clasificat ca fiind al optulea cel mai mare luptător al tuturor timpurilor. Associated Press l-a votat ca cel mai mare boxeur de categorie ușoară al secolului 20. Durán a deținut titlurile mondiale a 4 categorii diferite de greutate.

Cu toate acestea, Durán a căpătat o nedorită și nepieritoare faimă în 1980 când, în timpul meciului purtat împotriva lui Sugar Ray Leonard, a abandonat brusc confruntarea în mijlocul reprizei a opta, fără explicații, fără să fi pierdut, fără să fi fost pus la podea, cu titlul mondial pus în joc.

Duran s-a retras din activitatea sportivă în 2002, la vârsta de 50 de ani, cu un record de 119 meciuri din care 103 victorii, 69 fiind prin knockout. Până în 1982 a fost pregătit de legendarul antrenor Ray Arcel.

Filmul “Hands of Stone” (“Pumni de Piatră”) urmărește viața și cariera legendarului boxeur Roberto Durán (interpretat de Edgar Ramirez), precum și a la fel de celebrului său antrenor Ray Arcel (Robert de Niro) și a felului în care cei doi și-au influențat unul altuia destinele.

“Pumni de Piatră” încearcă, deasemenea, să ofere o explicație a gestului șocant făcut de Roberto Durán în 1980, în timpul meciului pentru titlul mondial purtat împotriva lui Sugar Ray Leonard. Duran a abandonat, pur și simplu, meciul în mijlocul reprizei a opta, spunând “No mas!” (Gata! De-ajuns!). A plecat, pur și simplu, din ring, fără ca meciul să fi fost terminat, fără ca el să fi fost învins sau pus la podea, fără explicații, fără să-i pese de consecințe. Și de atunci s-au vărsat râuri de cerneală, mulți ziariști și comentatori încercând să găsească povestea din spatele gestului uluitor făcut de Duran.

“Pumni de Piatră”: încasează, dacă ai curaj, povestea incredibilă a lui Roberto Duran, din 9 septembrie, în cinematografe.