Studiourile Pixar ne-au dus în adâncurile mărilor, în adâncul spațiului și în adâncul minții, au inventat lumi populate de morți veseli, de monștri plini de intenții bune sau de super-eroi trași pe linie moartă, dar niciodată până acum Pixar nu ne-a dus în suburbii… mă rog, o suburbie plină de unicorni maidanezi care atacă pubelele mai ceva ca urșii din Brașov.   

De obicei, filmele din genul Fantasy, de la Stăpânul Inelelor la Narnia, de la Vrăjitorul din Oz la toate filmele cu dragoni și de la Aladdin la Game of Thrones, au loc undeva foarte departe, foarte demult, în ținuturi magice pline de creaturi uimitoare. 

Dar ce-ar fi dacă ne-am imagina un astfel de ținut peste care a trecut timpul? Ce s-ar întâmpla cu un astfel de tărâm magic peste care a trecut suficient timp ca băștinașii să fi inventat motorul Diesel, electricitatea, computerul și toate celelalte gadgeturi care ne sunt atât de familiare? 

Cum ar arăta MIddle Earth după o revoluție industrială? Cum ar arăta Westeros-ul conectat la internet? Ei, bine, ăsta e un exercițiu de imaginație care merită făcut. 

Și care a fost făcut în Onward. Cel mai nou film de animație Disney-Pixar tocmai asta ne propune: o lume în care elfii (cel puțin, elfii adolescenți) se pot juca jocuri video, centaurii pot fi polițiști, inorogii au devenit niște maidanezi cu apucături proaste, iar în autobuz își dau coate satiri, ciclopi, troli, gnomi, spiriduși, mă rog, cel puțin satirii, ciclopii, trolii, gnomii și spiridușii care nu au bani de leasing. 

Dar suburbia aceasta modernă și fantastică, în același timp, nu e decât decorul (fascinant, desigur) pe care se desfășoară o poveste plină de emoție. Onward e povestea a doi frați elfi care pornesc într-o aventură extraordinară pentru a descoperi dacă în lumea lor (pe care o consideră incoloră, inodoră, insipidă) mai există vreun strop de magie.

Căci asta e marea problemă: magia a dispărut din lumea lor. Niciuna din creaturile care o populează nu mai știe nimic despre ea. Vin din legende, din mitologie, folclor sau literatură și totuși, toți sunt extrem de prozaici și cu picioarele pe pământ. De la satiri la căpcăuni, de la sirene la manticore și de la elfi la dragoni mici de apartament, nimeni nu mai crede în magie și în supranatural.  

Pe măsură ce tehnologia a avansat și a fost introdusă în fiecare casă, fiecare creatură a găsit o modalitate mai comodă de a face lucrurile de zi cu zi, o modalitate mai ușoară de a trăi, pur și simplu. Iar magia a căzut, ușor-ușor, în uitare. 

Cu siguranță, însă, cu Onward, magia filmelor Disney-Pixar va fi redescoperită, iar lumea va fi din nou plină de aventuri fermecate, de emoții supranaturale și de povești care te vor vrăji pentru totdeauna.