Personajele principale din “Noii Mutanți” sunt cinci adolescenți. Ce frumos, nu-i așa? Adolescența e vârsta primelor iubiri, a idealurilor mărețe, a prieteniilor pe viață. 

Dar, în același timp, e vârsta la care adolescentul tipic e imposibil de stăpânit: trece de la o criză de isterie că i-a picat net-ul la o criză de disperare că i-a căzut lanțul de la bicicletă, cât ai clipi din ochi.

Grea treabă să fii adolescent! Complicată și frustrantă. Iar, în cazul noilor mutanți Marvel, extrem de periculoasă. Pentru ei, o criză de furie poate avea efecte distrugătoare. Până la urmă, câți adolescenți pot lua foc (la propriu), pot zbura ca o ghiulea sau se pot transforma în creaturi feroce?

Unde mai pui că cei cinci (Dani, Rahne, Magik, Cannonball și Sunspot) sunt cazați cu forța într-un spital psihiatric care aduce a închisoare, în mijlocul unor evenimente pe care nu le înțeleg și sunt asaltați de fenomene care îi înspăimântă. 

Toți cei cinci adolescenți problematici, instabili și confuzi vin cu traume profunde din copilărie, traume care ies la suprafață în modurile cele mai neașteptate. 

Iar în tot acest context, ei încearcă să își stăpânească nu doar abilitățile de mutant, ci și sentimentele, izbucnirile și pornirile specifice vârstei.  Iată cum, pentru “Noii Mutanți” adolescența devine un factor de risc imens cu final imposibil de anticipat.

Dar să-i luam pe rând și să facem cunoștință cu cei 5:

DANI

Dani Moonstar e o amerindiancă din tribul Cheyenne. E simpatică și amabilă și este singura supraviețuitoare a unui dezastru misterios care a decimat întreaga ei rezervație… cam atât despre umor și amabilitate. Dani nu-și înțelege abilitățile, dar un lucru devine cert după sosirea ei: super-puterile ei îi pun pe toți ceilalți în pericol.

RAHNE

Rolul lui Rahne e interpretat de Arya Stark, nu, pardon, scuze, de Maisie Williams, puștoaica nominalizată la Emmy® pentru rolul ei memorabil din “Game of Thrones”. Rahne e o tânără scoțiancă cu o strictă educație religioasă. Ea are puterea de a se transforma într-un lup străvechi, nu, am greșit din nou, nu un lup străvechi, ci un alt fel de lup uriaș, înspăimântător și furios, pe nume Wolfsbane. 

Rahne e prietenoasă și generoasă, problema ei e că metamorfozarea în Wolfsbane vine la pachet cu niște accentuate sentimente de vinovăție. Ea crede că, în ochii lui Dumnezeu, abilitatea ei e un păcat ce merită pedepsit.

MAGIK

Anya Taylor-Joy e Illyana Rasputin, pacienta care a petrecut cel mai mult timp în spitalul psihiatric. Ea oscilează ezitant undeva la granița dintre bine și rău, inocență și corupție, iertare și răzbunare. I se spune Magik și are abilitatea de a se teleporta.

Încăpățânată și intimidantă, Illyana a fost crescută în Siberia, loc în care a creat un dragon imaginar, pe nume Lockheed. Simptomatic, Lockheed e singurul ei prieten. Ca tipologie, Magik cea grav afectată de o copilărie traumatizantă, este exemplul cel mai relevant de mutant problematic și misterios, 

CANNONBALL

Rolul lui Sam Guthrie e jucat de Charlie Heaton, cunoscut din seria Netflix “Stranger Things”. Sam e puștiul provincial cu un trecut întunecat, al cărui alterego e Cannonball (ghiulea). Sam a fost forțat să abandoneze școala pentru a-și ajuta familia, lucrând într-o mină de cărbuni. Acolo, însă, puterile lui de mutant au cauzat o serie de dezastre ce s-au soldat cu victime omenești. 

Sam e modest, prietenos și are abilitatea de a se proiecta prin aer cu o viteză incredibilă. E singurul pacient convins de faptul că reprezintă un pericol atât pentru el însuși, cât și pentru societate.

SUNSPOT

Roberto da Costa e un tânăr mutant brazilian, poreclit Sunspot. Spre deosebire de ceilalți, Roberto se trage dintr-o familie foarte bogată, dar asta nu înseamnă că nu a avut probleme în copilărie. Trecut prin neglijare și respingere, Roberto e la fel de nesigur și confuz că toți ceilalți. A ajuns în spitalul psihiatric trimis de părinții lui, în speranța unei cure care să îl vindece de puterile lui solare.

Pe scurt, acestea sunt personajele și aceasta e o parte din problemele lor. Când povestea începe, cei cinci nu sunt altceva decât niște puști fragili, confuzi, reticenți, speriați. Dar până la sfârșitul filmului, trecând prin încercări care le vor testa nu doar abilitățile, ci și caracterul, ei vor deveni Noii Mutanți.

“Noii Mutanți” – acum, la cinema.