Filmul “Moarte pe Nil”, produs de Twentieth Century Studios, e o adaptare a romanului cu același titlu, publicat în 1937 de celebra scriitoare Agatha Christie. Povestea e un “mystery-thriller”, ceea ce s-ar traduce, probabil, prin o-aventură-de-un-suspans-pasionant-ce-are-în-mijloc-un-mister-ce-îți-dă-fiori-pe-șira-spinării. Sau poate altfel. Cine știe? Poate nimeni?! Poate Hercule Poirot, celebrul detectiv belgian făcut cunoscut lumii întregi de Agatha Christie și considerat, la vremea lui, cel mai mare descâlcitor (în viață) de mistere, comploturi și intrigi.
Regizat de Kenneth Branagh, “Moarte pe Nil” e un vârtej exotic (doar suntem pe Nil, nu-i așa?) de emoții intense și consecințe mortale, pe care le declanșează niște povești de iubire obsesivă. Vacanța egipteană a detectivului Hercule Poirot, petrecută la bordul luxosului vas de croazieră Karnak, se transformă într-o anchetă pe muchie de cuțit, plină de suspans și fiori de groază, în căutarea unui criminal ce își ascunde urmele cu atâta dibăcie, că îl derutează chiar și pe maestrul misterelor, dl. Poirot, aducându-l la exasperare.
Povestea se desfășoară pe fundalul maiestuos al celui mai lung fluviu din lume, ce scaldă malurile celui mai mare deșert, traversând piramidele din Giza. Iar la bordul somptuosului vas Karnak, se află o foarte rafinată înaltă societate, compusă din călători impecabili în maniere, costumație și discurs, educați la școli renumite și cosmopoliți în gândire, călători conduși, însă, de pasiuni intense, ascunse sub zâmbete și replici de fațadă. Sunt toți victimele unor gelozii, invidii și obsesii ce îi fac, cel puțin pe unii, să își piardă orice urmă de creștere aleasă și să se transforme în criminali.
Să facem, așadar, cunoștință cu această societate aleasă de personaje, fiecare dintre ei având, desigur, un secret întunecat de ascuns, fiecare dintre ei având, cum altfel?, un mobil al crimei, fiecare dintre ei rezervându-și cu fermitate un loc pe lista suspecților.
Annette Bening (“Captain Marvel,” “American Beauty”) e Euphemia Bouc, o pictoriță renumită, extrem de protectivă cu fiul ei; se află pe vasul Karnak pentru a participa la nunta lui Linnet, o prietenă a fiului ei.
Russell Brand (“Forgetting Sarah Marshall”) e Linus Windlesham, un doctor afabil cu origini aristocratice, ce a fost la un moment dat logodit cu Linnet Ridgeway.
Născut în India și educat la Oxford, Andrew Katchadourian (interpretat de Ali Fazal) e vărul bine intenționat și prietenul din copilărie a lui Linnet Ridgeway; se ocupă, în calitate de avocat, de administrarea averii familiei Ridgeway.
Jucată de Gal Gadot (“Wonder Woman,” “Fast & Furious”), Linnet Ridgeway e stilata, vesela și obscen de bogata moștenitoare a proeminentei familii Ridgeway. Grațioasă și sigură de sine, Linnet și-a făcut un număr de inamici de-a lungul anilor, datorită averii ei.
Fără ocupație, dar arătos și fermecător, Simon Doyle (interpretat de Armie Hammer) e îndrăgostit de Jackie de Bellefort, până când aceasta îi face cunoștință cu prietena ei din școală, frumoasa, bogata și captivanta Linnet Ridgeway.
Rose Leslie (“Game of Thrones”) e Louise Bourget, doica lui Linnet Ridgeway; îi e devotată trup și suflet lui Linnet. Trăind, alături de Linnet, în lumea bună, vrea să simtă că face și ea parte din acest grup exclusivist.
Emma Mackey (“Sex Education”) e Jacqueline De Bellefort, o femeie atrăgătoare și mult mai isteață decât lasă să se vadă. Născută într-o familie de aristocrați din Franța, trăiește momentan la limita sărăciei și e îndrăgostită până peste cap de Simon Doyle.
Sophie Okonedo (“Hotel Rwanda”) e Salome Otterbourne, o cântăreață americană seducătoare, angajată să cânte la nunta egipteană a lui Simon Doyle.
Nepoata lui Salome Otterbourne, Rosalie, e cea care manageriază cariera de artistă a mătușii ei. Rolul ei e interpretat de Letitia Wright (“Black Panther”). Rosalie e o tânără educată, sofisticată, inteligentă și ambițioasă.
Jennifer Saunders (“Absolutely Fabulous”) e Marie Van Schuyler, nașa lui Linnet Ridgeway. E o femeie fragilă, dar hotărâtă, a renunțat la averea ei pentru a adera la cauza comunismului.
Dawn French (“Harry Potter and the Forbidden Journey”) e Bowers, asistenta și companioana Mariei Van Schuyler. Averea familiei sale a fost pierdută în Marele Crah, iar ea încă tânjește după statutul pierdut.
Tom Bateman (“Snatched”) e fermecătorul și săritorul Bouc, mâna dreaptă a lui Hercule Poirot.
Și, bineînțeles, Kenneth Branagh e Hercule Poirot, unul dintre cele mai iubite și mai celebre personaje inventate de Agatha Christie. E sclipitor de inteligent, autoironic, are un farmec ce nu îi poate fi negat și un accent belgian inconfundabil.
Și, pentru că vorbim de Agatha Christie și de Hercule Poirot, adică de poate cea mai talentată autoare de intrigi și mistere și de cel mai inteligent spirit deductiv, așteptați-vă la o poveste ce nu doar că vă va ține cu sufletul la gură, dar vă va forța și puterea intelectului, așa cum i-o va forța și lui Hercule. Misterul nu va fi dezlegat ușor, ci probabil în chiar ultimele minute ale filmului, identitatea criminalului va fi o surpriză absolută, iar satisfacția finalului, când toate vor fi analizate și explicate, vă va bucura deopotrivă sufletul, care cere ca vinovatul să plătească, dar și mintea, care va fi mulțumită de soluționarea unui rebus imposibil.