“Fondatorul” este un film biografic care descrie modul în care Ray Kroc a pus pe picioare imperiul McDonald’s.

Ray Kroc (Michael Keaton) e un comis voiajor între două vârste, ce vinde roboți de bucătărie pentru milk-skake-uri, în restaurante. Într-o bună zi, el nimerește în restaurantul de familie condus de frații Maurice (John Caroll Lynch) și Richard (Nick Offerman) McDonald. Ray e imediat captivat de noutatea restaurantului și îi întrevede potențialul. La McDonald servirea e foarte rapidă, produsele de calitate, ambalajul dispensabil și consumatorii familiști. Toate acestea sunt noutăți pentru America.

Ray îi convinge pe cei doi frați MacDonald să dea restaurantul în franciză. Foarte reticenți, aceștia acceptă în cele din urmă, dar cu niște reguli și limitări foarte stricte și foarte frustrante pentru Ray, cum ar fi aceea că nicio decizie de afaceri nu poate fi luată fără acordul fraților.

Ray dă greș la început, încercând să coopteze în afacere oameni bogați (pe care nu îi interesează să respecte regulile stricte de funcționare McDonald’s, pe care Ray încearcă să le implementeze). Drept urmare, Ray îi aduce în afacere pe cei din clasa de mijloc, oameni foarte atenți, muncitori și conștiincioși. Afacerea înflorește.

Dar deși lucrurile par așezate pe un făgaș foarte bun, profiturile rămân mici. Curând, Ray descoperă motivul: costurile implicate în procesul de transport, stocare și servire ale înghețatei și shake-ului de lapte. Găsește o soluție pentru asta: folosirea laptelui praf, lucru care îi oripiliează pe cei doi frați McDonald, adepți habotnci ai lucrurilor naturale și de calitate.

Disensiunile dintre Ray și frați se adâncesc. Și pentru a nu mai lungi povestea și a mai lăsa ceva surprize și pentru film, e suficient să spunem că Ray reușește, după o serie de manevre iscusite, să devină singurul proprietar al lanțului MacDonald’s, luându-le celor doi frați până și propriul lor nume.

După care Ray își reînventează trecutul, povestind cum i-a venit ideea, cum a făcut primul restaurant, cum a început să dea francize, totul într-o lumină foarte romanțată. Iar în timp ce afacerea lui Ray devine o corporație multimiliardară, primul restaurant MacDonald’s, al fraților Maurice și Richard, dă faliment, vizavi de un nou restaurant McDonald’s, proaspăt inaugurat.

“Fondatorul”: o lecție adevărată de istorie a capitalismului secolului XX. Din 27 ianuarie, în cinematografe.