Din 29 iulie, parcul tematic Disneyland „Croazieră în junglă” devine, în filmul care-i poartă numele, casa unor aventuri fabuloase pline de emoție, încercări la limită, mult umor, dar și învățături pe măsură.

Curajul poartă numele lui Lily Houghton

MacGregor Houghton, fiul unuia dintre cei mai mari exploratori ai lumii, încearcă să țină un discurs impresionant în fața unei săli pline de bărbați. Însă discursul nu-i aparține, a fost scris de sora lui, Lily, exploratorul din umbră, cea care a moștenit aceeași sete incredibilă de aventură de la tatăl lor. Însă cum în Anglia Primului Război Mondial, femeia nu putea să fie altceva decât o domnișoară la ananghie, Lili nu poate vorbi în fața consiliului fără a cauza un scandal.

Atunci când discursul lui MacGregor eșuează pentru că publicul nu este dispus să îl asculte, Lily hotărăște să pornească în expediția la care a visat de când era mică, încurajată de poveștile tatălui ei: căutarea Lacrimilor lunii, antidotul care poate vindeca orice boală din lume.

Când legenda prinde viață

Legendele spun că Lacrimile lunii, miraculoasa plantă, ascunsă în inima fluviului Amazon, a fost căutată de mulți temerari, însă fără succes. Cea mai cunoscută expediție și ultima aproape de succes, este cea a conchistadorului Aguirre, care a avut loc cu 400 de ani în urmă. Se zice că lăcomia sa i-a adus pierzania când era la un pas să descopere Lacrimile.

Jungla amazoniană are un îmblânzitor pe măsură

Portul fluvial în care ajung Lily și MacGregor nu pare un loc de legendă, ci e mai mult o piață în care negustorii se înghesuie să-i păcălească pe turiștii bogați, veniți în căutare de aventuri exotice. Aici îl găsesc pe Frank, căpitanul unui vas de croazieră, care-și petrece timpul făcând tururi ghidate de-a lungul Amazonului.

E Frank un escroc sau un personaj misterios, cu inima mare?

Aceasta este întrebarea căreia Lily nu-i găsește răspuns până la final. Ce e sigur este că Frank este acela care se poate lua la trântă cu un jaguar și să iasă învingător, care știe toate scurtăturile și intricațile capriciosului fluviu și acela care poate face față tuturor inamicilor, de la prinți periculoși, la personaje blestemate; totul în timp ce jonglează cu adversari și glume istețe, din jocuri de cuvinte.

Frații Houghton hotărăsc să îl angajeze, iar aventura e gata să înceapă!

Chiar și cel mai neînfricat aventurier are nevoie de prieteni

Independentă și hotărâtă, Lily este gata de orice pentru succesul misiunii ei. Și are armele potrivite: e puternică, agilă, isteață și nimic nu o poate împiedica să încerce să-și atingă scopul.

Însă chiar și așa, pericolele care o pândesc la tot pasul se dovedesc prea mari pentru a le face față singură. „Croazieră în junglă” arată, printre situații extreme, că, de multe ori, succesul unei expediții depinde de capacitatea de a lucra în echipă, de a închide ochii și a te arunca în gol, sperând că celălalt o să te prindă.

Cei trei exploratori trebuie să țină piept atât pericolelor ascunse în junglă, cât și altor doritori, mai puțin altruiști, care caută Lacrimile lunii.

Grandoarea Disney atinge noi cote

Filmul cucerește nu doar cu povestea, ci și cu întregul decor, realizat cu o atenție uimitoare la detalii. Fii pregătit te lași dus de val într-o lume cu adevărat nemaivăzută, plină de culoare, care, cu fiecare scenă, îți oferă din ce în ce mai mult.

Urmărește cu sufletul la gură cum aventurierii se întrec într-o cursă contracronometru împotriva animalelor sălbatice, triburilor, bombelor lansate de submarine secrete și blestemelor care au revenit la viață ca să îi bântuie.

„Croazieră în junglă” nu uită să ne învețe că, deși salvarea lumii e un ideal nobil, uneori e suficient să salvezi o singură persoană, mai ales dacă acea persoană ajunge să reprezinte lumea ta. Într-un fel sau altul, fiecare dintre cei trei protagoniști poartă o mască, pe care societatea le-a impus-o și care-i obligă să-i țină pe ceilalți la distanță.

Fimul ne învață că, uneori, este nevoie doar de un strop de sinceritate și înțelegere din partea celuilalt ca să ne arătăm așa cum suntem.

Vulnerabilitatea e cel mai mare act de curaj care ne poate aduce împlinirea de care avem nevoie și pe care o căutăm cu atâta pasiune. Și, desigur, câteva situații pe viață și pe moarte ajută negreșit la reorganizarea priorităților în viață, nu?