Black Panther – povestea

Cronologic vorbind, Black Panther își începe povestea imediat după evenimentele din “Captain America: Civil War”, unde am fost martorii sfârșitului abrupt al regelui T’Chaka (John Kani) din Wakanda. În calitatea lui de fiu și moștenitor al tronului, regele a murit, trăiască regele, Black Panther trebuie să se reîntoarcă rapid în Wakanda pentru a ocupa locul vacant. Schimbarea regilor, bucuria nebunilor, marele moment al încoronării noului rege este umbrit de instabilitate, violentă și o luptă acerbă pentru putere. Precum vulturii atrași de un stârv proaspăt, dușmanii mai vechi și mai noi, mai ascunși sau mai declarați ai familiei regale, dau buzna. Tuturor acestor tulburări extrem de primejdioase, atât pentru națiunea din Wakanda cât și pentru întreaga omenire, noul rege T’Challa trebuie să le facă față pentru a dovedi că merită să conducă și pentru a putea, pur și simplu, să o facă, se pare că în Wakanda nu îți oferă nimeni pe tavă coroana și atribuțiile de rege. Black Panther are două provocări cărora trebuie să le facă față: să oprească triburile rivale războinice de la granița Wakandei și să protejeze resursele de Vibranium ale națiunii, pe care și-au pus ochii dușmani atât din interiorul țării, cât și din restul lumii. VIbranium-ul, pentru cei care nu știu, este metalul de origine extraterestră din care este alcătuit scutul lui Captain America.

Black Panther – super-eroul

După cum am aflat din “Captain America: Civil War”, Black Panther (interpretat de Chadwick Boseman) este T’Challa, membru al familiei regale din Wakanda și gardianul jurat al națiunii sale. El e razboinicul din prima linie care înfruntă dușmanii și face față amenințărilor la adresa Wakandei, de fiecare dată când acestea apar. Costumul, pregătirea și codul de comportament au fost trecute din generație în generație, pentru că în Wakanda trebuie să existe întotdeauna un prim apărător al țării. Black Panther poartă un costum urzit în întregime din fire de Vibranium, ceea ce îl face virtualmente indestructibil, este expert în arte marțiale și strategie, și are niște gheare retractabile diabolic de ascuțite și de rezistente, după cum am văzut în trailer-ul în care oprește o mașină în viteză, infingandu-și ghearele în roata aflată în mișcare. Dar Black Panther nu este doar un alt super-erou cu abilități fantastice. La fel de importantă, lucru pentru care a fost educat din fragedă pruncie, este calitatea lui de diplomat, lucru pe care îl face la o scare globală și cu succes remarcabil, cel puțin, dacă e să ne luăm după benzile desenate ce l-au avut ca erou, începând încă din anii 60. Inteligent, mereu în control, aparent indestructibil, Black Panther pare a fi super-eroul cu care nu vrei să ai vreun conflict. Prin urmare, cât de formidabil trebuie să fie antagonistul, dușmanul lui, ca să aibă curajul de a încerca să-l înlăture? Citiți mai departe și veți afla.

Erik Killmonger – inamicul

Regizorul Ryan Coogler nu a realizat încă un film care să nu îl aibă pe actorul Michael B. Jordan într-un rol cheie și Black Panther nu o să facă excepție de la această regulă. Iată de ce îl vom regăsi pe Jordan în rolul marelui rival teribil și întunecat, pe nume Erik Killmonger, singurul bărbat din Wakanda în stare să dea piept cu Black Panther, și cu ceva șanse de reușită, am putea adăuga. În benzile desenate, Erik Killmonger este dușmanul de moarte al lui Black Panther din cauza urii pe care i-o poartă întregii familiii a lui T’Challa. Când Erik era copil, pe atunci purtând numele de N’Jadaka, Ulysses Klaw (despre el, mai târziu) a invadat Wakanda. Tatăl lui Erik a fost obligat să coopereze cu oamenii lui. Când Klaw a fost învins în cele din urmă, tatăl lui Erik a fost ucis în bătălie și întreaga lui familie a fost exilată pe vecie din Wakanda, creând astfel ceea ce avea să devină o dușmănie plină de resentimente, câtuși de puțin stinsă în uitare, ci amplificată de trecerea timpului. Când a fost destul de mare, Erik a început să-și urzească atent planurile de răzbunare, și-a schimbat numele în Erik Killmonger, și-a desăvârșit educația la MIT (Massachusetts Institute of Technology), după care a început să-și ducă intrigile către punctul lor culminant. Nu știm dacă filmul va respecta povestea benzilor desenate, dar, cu siguranță, ne putem aștepta să-și ia inspirația din ele.

Nakia – trădătoarea

Lupita Nyong are deja un premiu Oscar în buzunar și e una dintre actrițele favorite ale celor de la Studiourile Walt Disney, ea a interpretat-o pe Maz Kanata in ”Star Wars: The Force Awakens”, printre altele. În Black Panther Lupita Nyong joacă rolul lui Nakia. Din benzile desenate, știm că ea e o membră a Dora Milaje, grupul exclusiv de femei-luptător, desemnate să fie bodyguarzii regelui din Wakanda. Ea se indrăgostește de T’Challa, numai că sentimentele nu îi sunt împărtășite, iar asta crează o problema destul de serioasă. Deși e foarte dedicată rolului ei de protector, Nakia e o victimă a geloziei și, în cele din urmă, dragostea ei nesolicitată și lăsată fără răspuns o împinge către trădare. Nakia își schimbă numele în Malice și, odată cu el, întreg destinul. Nu știm cât din acest episod va fi regăsit în film.

Okoye – luptătoarea

Nakia e o membră a Dora Milaje, dar, evident, nu e singura. Una dintre cele mai bune prietene ale ei, deasemeni parte din Dora Milaje, e Okoye (interpretată de Danai Gurira). Spre deosebire de Nakia, Okoye nu are nici un fel de gânduri de natură romantică față de T’Challa și devine, poate tocmai de aceea, una dintre cele mai loiale și mai de încredere confidente ale regelui. Având în vedere faptul că Danai Gurira a fost Michonne în celebrul serial ”The Walking Dead”, ne putem aștepta din partea ei la o sumă de rotiri de spadă extrem de spectaculoase, direcționate către țestele dușmanilor lui Black Panther.

Zuri – sfătuitorul

Un alt câștigător de Oscar și interpret de rol în Star Wars, ce va juca în “Black Panther” e Forest Whitaker. El va fi Zuri, un prieten loial și sfătuitor al regelui T’Chaka, înainte ca acesta din urmă să moară. Când T’Challa moștenește tronul, Zuri rămâne nu doar un prieten fidel și un sfătuitor de încredere, dar și un protector al noului rege. Și el e un luptător extrem de bine antrenat și de periculos și reprezintă un câștig major pe câmpul de luptă.

Ulysses Klaue – contrabandistul

Ulysses Klaue, portretizat de Andy Serkis, are un rol secundar notabil în “The Avengers: Age of Ultron”. Atunci s-a speculat că își va relua rolul în “Black Panther” și, după cum se dovedește, speculațiile au devenit certitudine. E clar că Ulysses Klaue și T’Challa vor fi în tabere opuse. Cum Ultron i-a tăiat contrabandistului antebrațele, acesta a reușit să și le înlocuiască cu niște tunuri energetice extrem de puternice, care îl transformă într-un inamic formidabil.

Wakanda – misterul

Cu mult timp în urmă, un meteorit făcut din Vibranium s-a prăbușit pe Pământ, undeva, în vestul Africii. Acest loc a devenit cu timpul leagănul națiunii din Wakanda, cea mai avansată și mai sofisticată tehnologic societate din lume, condusă de familia regală din tribul Panterei Negre. După descoperirea zăcământului de Vibranium și pentru a evita aventurierii, căutătorii de comori și invadatorii din exterior, dornici să pună mâna pe prețiosul metal, wakandezii au decis să tăie legăturile cu restul lumii și să traisca în anonimat și izolare, dar în același timp, în armonie și belșug. Din cauza izolării lor și a incredibilei tehnologii bazate pe Vibranium, Wakanda nu seamănă cu niciun alt loc de pe Pământ. Estetic vorbind și nu numai, Wakanda e echivalentul lui Asgard pe Pământ.

Black Panther – lansarea

Pentru primul film în care un super-erou de culoare nu are doar rol secundar; pentru povestea ce va face legătura între “Captain America: Civil War” si ”The Avengers: Infinity War Part 1”; pentru o Wakanda care trebuie să arate absolut fabulos, un super-erou cum n-ai mai văzut și o poveste plină de suspans… nu rata “Black Panther”, în cinematografe din 16 februarie.