Denumire revelatorie, SPECTRE vine de la Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion. Arheologii, paleontologii si istoricii seriei Bond, cea mai indelungata franciza cinematografica din lume, stiu ca organizatia criminala SPECTRE e o foarte veche cunostinta a MI6. SPECTRE e prezenta in istoria Bond chiar de la primul film, Dr. No (1962). SPECTRE apare deasemenea, in From Russia with Love, Thunderball, On Her Majesty’s Secret Service si Diamonds Are Forever.

Gestapo, Smersh, Tito, Mafia
SPECTRE e un sindicat global al crimei si terorii. In nuvelele lui Ian Fleming, in structura de comanda SPECTRE intra 21 de indivizi, selectati din cele mai periculoase organizatii criminale din lume: Gestapo, SMERSH (Serviciul Sovietic de Contraspionaj), Politia Secreta a Maresalului Iosif Broz Tito, Mafia Italiana, o organizatie a traficantilor internationali de heroina si altii.

44 de ani de mister
E prima oara ca organizatia SPECTRE apare intr-un film produs de Eon Productions, dupa Diamonds Are Forever, lansat in 1971. Asta inseamna aproape o jumatate de secol in care organizatia criminala, presupus anihilata in Diamonds Are Forever, a avut timp sa-si linga ranile, sa se regrupeze, sa se reorganizeze si sa-si intinda tentaculele. Scenaristii trebuie ca au inventat ceva cu adevarat diabolic pentru a explica cei 44 de ani de anonimat in care SPECTRE a evoluat, probabil, spectaculos, transformand criminalii deceniului 7 ai lui Fleming intr-un sindicat global al crimei secolului 21.

Misterul va fi elucidat pe 6 noiembrie!
Dar destul cu istoria. Ce face si ce este SPECTRE in 2015 ramane un mister pana pe 6 noiembrie, data la care va invitam in cinematografe pentru a-l elucida.