Povestea, foarte pe scurt.

Gabbie, o mamă singură, împreună cu fiul ei de 9 ani, Travis, angajează un preot, un clarvăzător, un fost om de știință devenit expert în fenomene paranormale și un istoric excentric ca să îndeplinească o misiune pentru care salvatorii de serviciu, ca Ethan Hunt sau James Bond, s-ar dovedi a fi complet neputincioși.

Misiunea e curățarea unui conac de spiritele, fantomele și alte asemenea creaturi paranormale care îl bântuie pline de macabră exuberanță, făcându-le viața imposibilă. Iar exorcizarea unui număr deloc de neglijat de fantome mai mult sau mai puțin malefice, e o încercare extrem de riscantă, pentru care ai nevoie de o echipă de “profesioniști” care nu au nici fișa postului și nici denumirea serviciilor incluse în nomenclatorul de meserii.

Să-i luam, deci, pe rând:

 

Personajele principale normale, dar anormale la cap

SPECIALISTUL ÎN PARANORMAL

Ben, omul de știință specializat în activități paranormale, e interpretat de nominalizatul la Oscar LaKeith Stanfield (“Judas and the Black Messiah,” “The Harder They Fall,” “Atlanta”). Stanfield a fost impresionat de scenariul care îmbină cu măiestrie elemente de comedie, film horror și căldura unei povești pentru toată familia.

Stanfield povestește: “Ben. personajul meu, la începutul filmului, e dărâmat, bea prea mult și nu face altceva decât să jelească moartea soției, petrecută cu puțin timp în urmă. Încearcă să găsească răspunsuri la întrebări grele, nu are chef de nimic și acceptă propunerea doar pentru că are nevoie de bani. Ben, de fapt, nu mai crede nici în spirite și nici în exorcizări.”

CLARVĂZĂTOAREA

Câștigătoarea de premii Emmy® și GRAMMY® Tiffany Haddish (“Girls Trip”, “The Afterparty”) joacă rolul lui Harriet, o clarvăzătoare care, odată ce confruntă energiile incredibile din Casa bântuită, descoperă că puterile ei supranaturale sunt mai mari decât și-a imaginat vreodată.

Cu toate acestea, Harriet mai are multe de învățat până să își controleze puterile și să devină o adevărată maestră a artelor oculte. Chiar și așa, e suficient de deșteptă ca să își dea seama că va avea nevoie de toate farmecele, poțiunile, incantațiile și norocul din lume ca să facă față creaturilor din conac.

Haddish declară: “Ce mi-a plăcut la nebunie la acest film e că e înspăimântător, dar nu foarte înspăimântător. E un film de groază, dar e și amuzant. Faci ochii mari uneori, râzi în hohote alteori, ce să mai!, e un horror la care poți veni cu toată familia.”

PREOTUL EXORCIST

Owen Wilson (cunoscut din “Loki”, “Zoolander” și toate filmele lui Wes Anderson) joacă rolul Părintelui Kent, cel la care apelează Gabbie atunci când descoperă că noua ei casă are o mulțime de chiriași puși pe glume sinistre. În ciuda atitudinii sale foarte optimiste și a robei de preot, Kent are deseori un comportament de hipster și comentarii ce par total nelalocul lor la o față bisericească.

Wilson își descrie personajul astfel: “Părintele Kent nu e, în mod cert, un preot tipic. Nu vezi prea mulți preoți alergând cu o macetă în mână. E specializat în exorcizarea spiritelor și are o abordare unică atunci când vine vorba de fenomene paranormale.”

ISTORICUL EXCENTRIC

Danny DeVito (“Jumanji: The Next Level,” “It’s Always Sunny in Philadelphia”) îl portretizează pe profesorul Bruce Davis.

DeVito despre Bruce Davis: “Bruce a căutat ani de zile legendara Casă bântuită, dar, în ciuda eforturilor sale, nu a reușit să o găsească. Când, în sfârșit, i se oferă șansa de a o vedea cu propriii ochi, nu ezită o clipă.”

Regizorul Simien spune despre DeVito: “e remarcabil în tot ce face, un actor strălucit, un adevărat maestru. Carisma sa e atât de specială încât, pur și simplu, nu-ți poți lua ochii de la el.”

MAMA

Rosario Dawson (“Dopesick,” “Ahsoka”) joacă rolul lui Gabbie, o doctoriță isteață, cu o carieră de succes, mamă singură cu un fiu de 9 ani, pe nume Travis. În speranța unui nou început, Gabbie cumpără un conac antebelic în New Orleans. Având cele mai bune intenții, ea îi promite fiului ei o nouă aventură, fară să aibă nici cea mai vagă idee că promisiunea ei se va împlini cu vârf și îndesat.

Pentru că, deși Gabbie realizează rapid că noua lor casă e bântuită de tot felul de creaturi neprietenoase, ea decide să stea și să rezolve problema, nu să o ia la goană unde vede cu ochii.

Această decizie, ce denotă curaj și tenacitate, duce la o aventură incredibilă, o comedie de groază, dacă ar fi să îl întrebi pe excentricul profesor Davis, sau un horror amuzant dacă l-ai întreba pe preotul hipster Kent.

 

Personajele principale paranormale

MADAM LEOTA

Câștigătoarea de Oscar Jamie Lee Curtis (“Everything Everywhere All at Once”, “Knives Out”, “Halloween”) o interpretează pe Madam Leota, entitatea necunoscută, misterul nerezolvat, femeia din sfera de cristal.

Curtis o descrie astfel: “Nu știm cum a ajuns în sfera de cristal sau de ce e acolo. E întemnițată în sferă sau e locul în care stă de bunăvoie? Filmul trebuie să răspundă la aceste întrebări pentru că de Madam Leota depinde dezlegarea misterului mult mai mare, cel al întregii Case bântuite.”

FANTOMA DIN CUTIA DE PĂLĂRII

Fantoma din cutia de pălării e interpretată de câștigătorul de Oscar Jared Leto (“Dallas Buyers Club”, “House of Gucci”, “Suicide Squad”). E un spirit aristocratic cu o atitudine amenințătoare, o siluetă fără cap care le face pe celelalte fantome să o ia la sănătoasă, urlând de frică, de fiecare dată când își face apariția. Fantoma dezvoltă rapid o obsesie pentru noii locatari ai Casei bântuite și plănuiește să îi ia prizonieri pe aceștia pe vecie pe tărâmul spiritelor.

 

Concluzie

Uitându-te la casting și personaje, ar fi total anormal, ba chiar paranormal să ratezi “Casa bântuită”. Așa că, ne vedem, normal!, la cinema, din 28 iulie.