La sfârșitul lui “Avengers: Infinity War”, atunci când toți supereroii, extratereștrii, zeii și vrăjitorii, de la Iron Man la Captain America și Black Widow, de la Black Panther, la Hulk și Gamora, de la Star Lord la Spiderman și de la Thor la Doctor Strange dau greș, pe cine cheamă Nick Fury în ajutor? La cine se gândește Nick Fury în ultimele lui clipe? Chiar înainte de a fi transformat în particule de praf, la cine apelează el ca la o ultimă șansă de a salva o situația ce nu doar că pare, ci e deja pierdută?

Întrebarea, desigur retorică, are un răspuns simplu: la Captain Marvel. Nu atât de simple și clare sunt însă lucrurile pe care le știm despre această eroină, foarte populară în benzile desenate de pe celălalt mal al oceanului, dar complet necunoscută pe malurile Dâmboviței. Pare a fi cea mai puternică dintre super-eroi, dacă Nick Fury, cel care îi cunoaște pe toți Răzbunătorii ca pe propriul buzunar, ca un ultim gest disperat, o cheamă pe ea în ajutor.

Nick Fury crede că acolo unde ciocanele forjate în Nidavellir, costumele cu nanoboți din Stark Tower, ghearele din vibraniu sau vrăjile care l-au oprit pe Dormammu s-au dovedit la fel de eficiente ca niște cornete trase cu tubermanul, ei bine, acolo o să facă față fluxurile de plasmă (sau ce or fi, ne lămurim după 8 martie) ale frumoasei și letalei Captain Marvel. Iar din ce am văzut, până acum, Nick Fury nu e genul care să viseze cai verzi pe pereți sau să își pună speranțe deșarte acolo unde nu e cazul.

Dar să încercăm să aflăm mai multe despre Captain Marvel și despre rolul ei în cel de-al 21-lea film din Universul Cinematic Marvel.

Acțiunea din “Captain Marvel” are loc în anii 90. Înainte de Iron Man, înainte de Avengers, pe vremea când Nick Fury avea încă ambii ochi în orbite și ceva păr pe cap. Pe vremea când la putere erau pagerele, nu telefoanele mobile.

Filmul nu urmează traseul previzibil al unei povești originare. În debutul filmului, Carol Danvers își posedă și stăpânește, într-o oarecare măsură, puterile de super-erou. Lăsând în urmă viața de pământean, ea se alătură Starforce, o forță de elită inter-galactică, parte din armata extratereștrilor elevați și onorabili de pe planeta Kree. În fruntea Starforce se află un comandant enigmatic, pe nume Yon-Rogg (interpretat de Jude Law).

După ce Carol se antrenează din greu alături de ceilalți membri Starforce, ea se trezește înapoi pe Pământ, într-un loc și un moment în care întrebările fără răspuns despre propriul ei trecut nu îi dau pace.

Aici, se întâlnește cu Nick Fury și cei doi trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a face față unui inamic formidabil și anume, extratereștrii malefici de pe Skrull. Skrull-ii posedă abilitatea de a-și schimba forma și sunt conduși de Talos (a nu se confunda cu Thanos), care are misiunea de a stabili un cap de pod, înainte de invazia pe scară largă a Pământului.

Nu poți rata “Captain Marvel”, așa cum nu poți rata, peste foarte puțin timp, nici “Avengers: End Game”. Doar văzându-l pe primul, o să poți înțelege dacă încrederea lui Nick Fury a fost bine plasată și dacă are cu adevărat cineva vreo șansă de a-l învinge pe Thanos.

“Captain Marvel”: din 8 martie, în cinematografe.