Răzbunătorii (The Avengers) nu au cunoscut niciodată o altă autoritate în afara celei exercitate din când în când de Nick Fury (Samuel L. Jackson). În multinaționala lor (de fapt, multiplanetara), nu a existat niciodată nici organigramă, nici vreun lanț ierarhic bine stabilit, nici fișa postului, nici promovări la excepțional. Lucrurile au fost făcute de fiecare dată așa cum trebuie, planeta a fost salvată pentru a “n”-a oară, răufăcătorii tereștri sau extratereștri au fost puși cu botul pe labe, amenințările globale au fost anihilate. Dar pe parcursul tuturor acestor aventuri extraordinare, a tuturor acestor acte de eroism sau de super-eroism, dacă preferați, eroii s-au tot impuns între ei, s-au înțepat, ironizat, certat (Iron Man vs. Captain America) sau, din când în când, s-au luat la cafteală de-a binelea (aduceți-vă aminte de duelul Thor vs. Hulk sau Thor vs. Iron Man), nu neapărat pentru “the greater good”, cât mai degrabă pentru “the bigger ego”.
“Captain America: Război Civil” nu este un nou episod din “Avengers”, după cum susține într-un interviu Chris Evans (Captain America), în ciuda unui adevărat ambuteiaj – de București, de vineri, la ora 6 după-amiaza – de super-eroi.
Dar fricțiunile dintre super-eroi – aflați, evident, cu toții de partea binelui – escaladează până la o criză adâncă și la o rupere în tabere ostile una alteia.
Pe scurt, povestea e următoarea: o acțiune a super-eroilor conduși de Captain America duce la salvarea situației, binențeles, dar și la pagube și victime colaterale atât de mari încât nu mai pot fi ignorate.
Drept urmare, guvernul global al Pământului încearcă să instituie o formă de control asupra Răzbunătorilor, astfel încât ei să nu mai acționeze după bunul plac. Se înființează o comisie, condusă de Thaddeus “Thunderbolt” Ross (William Hurt), Secretar de Stat în Guvernul American și General de Armată, o mai veche cunoștință a noastră, de pe vremea când era obsedat să îl captureze pe Hulk (în Hulk și The Incredible Hulk), indiferent prin ce mijloace.
Constituirea acestei comisii duce la divizarea răzbunătorilor. În mod surprinzător, Captain America, fostul soldat model, poate omul cu cel mai solid background militar dintre eroi, obișnuit cu ordinele și cu disciplina cazonă, conduce tabăra celor care se opun controlului guvernamental. Evident, acest lucru se datorează dezamăgirilor și trădărilor la care a fost martor în Captain America 2. Pur și simplu, nu mai are încredere în nimeni.
Poate și mai surprinzător, cea de a doua tabără e condusă de Iron Man (Robert Downey jr.), veșnicul rebel, inconștient, egoist, cel ce s-a autodescris “geniu, miliardar, playboy și filantrop”. Surprinzător, desigur, pentru că Iron Man a respins mereu autoritatea și a fost mereu un mare egoist. Dar Iron Man a căpătat în “Avengers: Age of Ultron” un complex de vinovăție, așa că acum e dispus să se pună în slujba unei autorități care respiră într-un fel sau altul legitimitate.
În tabăra lui Captain America intră Falcon (Anthony Mackie), Bucky Barnes (Winter Soldier) (Sebastian Stan), Agent 13 (Emily VanCamp), Hawkeye (Jeremy Renner), Scarlet Witch (Elisabeth Olsen), Ant-Man (Paul Rudd). În tabăra lui Iron Man îi vom găsi pe Black Widow (Scarlett Johansson), War Machine (Don Cheadle), Black Panther (Chadwick Boseman), Vision (Paul Betany).
Cum vor reuși să ajungă la un numitor comun cele două tabere, nu știm, dar probabil că în ciuda trailer-ului încărcat de ciocniri violente între Captain America și Iron Man, vor trebui să o facă pentru că din umbră, nu ne îndoim, pândește și pericolul cel mare, pericolul care îi poate nu doar diviza, dar și distruge pe toți.

Captain America: Război Civil. Din 6 mai, în cinematografe.