Ca să lupți cu crima, nu trebuie să devii tu însuți un criminal?

Feb 16, 2018 | 2018, Acțiune, Dramă

În orice aventură, furia și norocul sunt parteneri nesiguri și periculoși, predispuși la a te vârî, când nu te aștepți, în necazuri din care nu ai ieșire. Nu le poți prevedea sau controla apariția și nu poți ști niciodată cât de departe te pot împinge pe drumul pierzaniei sau, dacă preferați, al pierderii propriei identități.

Doctorul Paul Kersey (Bruce Willis) capătă o legătură aproape de neclintit cu ambele: atât cu furia distrugătoare, cât și cu soarta oarbă, înainte de descoperi ce e pe cale să devină: un justițiar necruțător care caută neabătut să facă dreptate, lucrând, evident, în afara legii.

Aceasta este premiza simplă, abruptă, dar atât de plină de dramatism de la care pleacă regizorul Eli Roth în reinterpretarea plină de acțiune și suspans a filmului clasic Death Wish. Temele principale rămân aceleași: crima, pedeapsa, puterea de a riposta la nedreptate sau imposibilitatea de a te reîntoarce la fosta ta viață, dar ele sunt regândite, adâncite, aduse în contemporan, adaptate psihicului american al anului 2018.

Povestea a fost spusă pentru prima oară în romanul scris de Brian Garfield în anul 1972 și apoi în filmul clasic regizat de Michael Winner în 1974, avându-l pe Charles Bronson în rolul principal. Pentru adaptarea din 2018, scenaristul Joe Carnahan (Narc, Smokin’ Aces, The Grey) și regizorul Eli Roth (Hostel, Hostel: Part II, The Green Inferno) au făcut echipă cu Bruce Willis pentru a ataca Death Wish cu o privire nouă, dar și cu siguranța dată de experiență.

“Am săpat adânc pentru a descoperi un mod nou de a spune această poveste clasică, un mod prin care să putem să devenim relevanți pentru spectatorii contemporani”, spune producătorul Roger Birnbaum. “Stiam că nu putem spune aceeași poveste a anilor 70. Între timp, lucrurile s-au schimbat fundamental și asta în toate domeniile. Paul Kersey e împins pe drumul violenței de frustrările generate de lipsa de resurse și eficientă a poliției. Numai după ce un indiciu vital îi pică pe neașteptate în poală, Paul se decide să îi pedepsească el însuși pe criminalii care i-au atacat familia.”

Eli Roth adaugă: “Oamenii au tot felul de fantezii legate de lumea crimelor și a infracțiunilor: unii visează să curețe străzile de infractori, alții să oprească violențele, alții să devină justițiari. Acesta e și motivul pentru care filmele cu super-eroi sunt atât de populare. E o fantezie adânc înrădăcinată aceea că un om obișnuit poate avea forța de a opri nelegiuirile sau de a lupta cu șanse de izbândă împotriva răului.”

Pentru toți cei care vor să vadă lupta celui mic, singur și vulnerabil, înarmat doar cu hotărâre și curaj, împotriva celor mulți, mari, răi, periculoși și lipsiți de scrupule, dar și pentru cei care vor să vadă cum un om obișnuit ajunge să treacă pragul psihologic dincolo de care devine altcineva, supărător de asemănător pe alocuri cu cei pe care îi vânează, Death Wish e un film ce nu poate fi ratat.

 

Află cât de departe e prea departe, atunci când încerci să faci dreptate de unul singur. “Death Wish. Răzbunarea”: din 9 martie, în cinematografe.