Black Panther: 7 momente la care nu ai voie să clipești

Feb 15, 2018 | 2018, Acțiune, Aventură, SF

”James Bond-ul MCU”, ”spectaculos, îndrăzneț, frumos, intens” (Fandango), ” cel mai plin de suflet film Marvel de până acum” (BusinessInsider), ”epic, îndrăzneţ, aşa cum ai sperat” (OnlineFilmCriticsSociety) – ce mai! recenziile sunt pline de entuziasm și laude la adresa noului film produs de studiourile Marvel.

Dacă le dai dreptate ori ba, decide-te după ce vezi filmul la cinema! Pentru că îți dorim să trăiești din plin filmul, să fii pe fază la fiecare act actoricesc, să prinzi și să te minunezi pe bună dreptate de efectele speciale, îți spunem de pe-acum că nu vei avea cum să-ți mai iei ochii de pe marile ecrane.

Preț de o clipită, de o sorbitură din răcoritoarea favorită ori de o privire către cutia de floricele mai plină a colegului din stânga față de a ta, multe se pot derula în Wakanda. De aceea, de la cinefili la cinefil, ți-am pregătit o listă cu 7 momente la care nu ai voie să clipești când vezi pentru prima dată Black Panther.

1. Trăiască Regele!
Cine s-ar fi gândit că până la ”Long Live the King” e o cale lungă, la care, părtaș fiind, îți cam stă inima-n loc? La ceremonia de învestire/ ”ungere” a lui T’Challa ca rege, te vei trezi luând parte la jocul actoricesc. Neliniștea, grija, emoțiile, alinarea, mândria și bucuria de pe chipul Reginei mamă se vor citi și pe fața ta. Și-uite așa, vei lua parte cu tot sufletul la un ritual plin de culoare, tradiție, semnificații profunde, dans și lupte.

2. Cine-i supereroul?
Nu avem doar un singur răspuns la această întrebare. Da, indubitabil este Black Panther. Dar ce spui de Wakanda? Simplă, din lumea a treia în ochii necunoscătorilor și luxuriantă, puternică, superbă, fascinant de avansată și cu toate atuurile de salvare a întregii lumi. Cam așa stă treaba și cu supereroii, nu-i așa? Nu-ți lua ochii de la minunata Wakanda; cu un asemenea peisaj nu te-ai mai întâlnit în Universul Cinematografic Marvel.

3. Lupte corp la corp și cu gadgeturi nemaiîntâlnite
Ne-am pregătit emoțional pentru luptele inspirate din artele marțiale africane și pentru factorul wow dat de tehnologia revoluționară din Wakanda, dar un mix atât de armonios între detaliile fiecărei încordări de mușchi, lovituri ori mișcări și rapiditatea acțiunii nu ne-a (prea) fost dat să vedem pe marile ecrane. Pentru armele cu Vibranium nici nu avem suficiente cuvinte pentru a le descrie. În sala de cinema vei fi la o clipă distanță de momentul punerii în funcțiune a gadgetului și de impactul neașteptat pe care-l poate avea.

4. Salvată-n ultima clipită de un moment de tandrețe
Ne e tare greu să evităm spoilerele la acest al 4-lea punct din lista noastră. Va fi un moment când va veni înspre tine un gigant alb (care poate atinge, când este furios, și viteza de 50 km/oră!!!). De sub copitele sale, personajul din perspectiva căruia vei privi întreaga scenă nu ar avea nicio șansă de supraviețuire. Dacă-ți vine să închizi ori să-ți acoperi ochii, nu o face. Vei zâmbi; ori chiar vei râde în hohote. Neașteptatul își intră în drepturi.

5. Nu-i de glumă când vine vorba de tehnologie…ori ba?
Fie că ai sau nu o soră, Shuri ar cam întruchipa-o pe cea ideală, alături de care te distrezi și de la care ai multe de-nvățat. E amuzantă, pusă pe șotii, extrem de inteligentă, creativă, de gașcă, doar că te ia cam repede și cam cu gluma când vine vorba de prezentat tehnologia din laborator. Așa că nu clipi când îți spune Shuri ce ai de făcut cu cel-mai-cel gadget din arsenalul său.

6. Răufăcător până la capăt?
Nu știm alți cinefili cum sunt, dar noi, când am auzit o replică rostită la apus de soare, o lacrimă a dat să se prelingă pe pleoapa inferioară…E suficient acest motiv pentru a ști deja că nu-i de clipit când Wakanda e la amurg.

7. În ochii panterelor negre
Sunt maiestuoase, sunt intimidante și în același timp admirabile, sunt înțelepte, cumpătate, agile, sunt incredibile. Nu le pierde din ochi și ți se va elucida o poveste încărcată de tradiție, istorie, pete în experiențe și acte vitejești, decizii, familie, comunitate.

După prezentarea acestor 7 momente de neclipit în sala de cinema, nu simțim că ne facem datoria până ce nu îți amintim că un adevărat fan Marvel stă la film până la final. Până la finalul finalului…Adică după credite.