Ziaristii de la BBC Culture se intreaba in ce fel “Writing’s on the wall” – noua tema muzicala Bond, interpretata de Sam Smith – continua traditia muzicala ilustra a seriei, din care fac parte Shirley Bassey, Tom Jones, Duran Duran, A-ha, Madonna, Tina Turner, Paul McCartney, Garbage, Adele si altii. Intrebarile de baraj au fost urmatoarele:

Atinge o nota de sus ca Tom Jones in Thunderball?
Interpretul galez a lesinat in cabina de inregistrare la finalul piesei, dupa ce a luat cea mai de sus octava din Thunderball. Smith jongleaza lejer intre bariton si un falsetto demn de o cauza mai buna. Sau de un castrato de secol 16. Nu-i de mirare ca in cantec se intreaba: “If I risk it all/Could you break my fall?” (Daca risc totul/Poti sa-mi opresti caderea?)

Are ansamblu de corzi sensibile? E maiestuos, grandios, fastuos?
Da, la corzi – primele secunde sunt marca inregistrata Bond. E un sentiment familiar ca o orchestra se ascunde printre gloante si explozii, miscandu-se in umbre odata cu 007. Dar fastul si grandoarea sunt inlocuite de melancolie, ceea ce, de altfel, se potriveste cu Bond-ul mai ganditor al lui Daniel Craig.

Trece proba timpului sau e ceva gen Duran Duran, cu termen de valabilitate?
A View to a Kill, tema muzicala Bond din 1985, a lui Duran Duran, e in continuare cea mai de succes tema muzicala Bond din istorie, dar ea a fost criticata ca fiind prea ancorata in genul pop al momentului lansarii. Tema lui Smith pare ca ar putea infrunta timpul.

Sugereaza ca lumea intreaga e in pericol de moarte?
Nu ca altadata – cantecul e mai degraba o balada melancolica decat un foc de artificii apocaliptic. Daca Bond are suflet, Smith incerca sa-i compuna coloana sonora.

L-ar putea face pe durul Daniel Craig sa planga?
Actorul a spus ca a plans dupa ce a ascultat pentru prima oara Skyfall, a Adelei. In cazul asta, “Writing’s on the wall” o sa-l faca sa se incolaceasca in pozitie fetala Fiecare nota e atinsa de regret, pana si crescendo-urile sunt incarcate de tristete.

Concluzii:
Trailer-ul ne spune sa ne pregatim pentru un Bond mai dur, mai nestapanit, mai “rogue” ca niciodata – in definitiv, il are de infruntat pe cel mai periculos, mai diabolic si mai persistent dusman al sau. In acelasi timp, tema muzicala ne spune sa ne pregatim pentru un Bond mai ganditor, mai melancolic, mai sensibil ca oricand – fetele Bond din SPECTRE par mai mult decat capabile sa-l faca pe Bond sa-si regandeasca viata.

Contradictie exploziva
Aceasta contradictie exploziva transforma SPECTRE in cel mai asteptat film al tuturor cinematografelor, timpurilor si francizelor cu spioni, super-spioni, eroi si super-eroi. Ai rabdare! Nu mai e mult. SPECTRE: din 6 noiembrie, in cinematografe.