Zi după zi: De la carte la marile ecrane

Feb 23, 2018 | 2018, Dramă, Fantastic, Romantic

”E minunat să vezi cum cartea prinde viață” (David Levithan) pe marile ecrane.

”Happy end”-ul unei cărți nu e (doar) pe raftul unei librării
S-ar putea spune că efortul creativ al unui scriitor se încheie atunci când romanul său este publicat. O carte cu ”răsunet”, ca ”Zi după zi”, primită exceptional de cititori, nu putea avea doar anul 2012, anul lansării cărții, ca deznodământ.
O poveste de dragoste adolescentină, neașteptată, care prin supranatural găsește o cale să atingă subiectul incluziunii, toleranței, sexualității și al cunoașterii de sine, trece, de astăzi, de pe filele cărții lăudate de cititori, pe marile ecrane, spre deliciul, emoțiile și zâmbetele cinefililor.

Unul dintre cele mai interesante aspecte din ”viața” romanului lui David Levithan este că, datorită perspectivei paranormale, îmbinate atât de armonios cu realitatea cotidiană a tinerilor, o mulțime de cititori care nu ar gravita spre un astfel de subiect, au avut curiozitatea să o citească. Probabil același efect se va răsfrânge și asupra cinefililor, atrași de neobișnuit, după cum a declarat însuși scriitorul.
Se va bucura vizionarea filmului ”Zi după zi” de aceeași primire exuberantă și entuziasm al lecturii romanului omonim? Răspunsul e la cinefili.

Când e atât de ”natural” să înțelegi incredibilul…
Dacă te numeri printre aceia care au citit bestsellerul New York Times, regăsești în fața marilor ecrane povestea de care te-ai îndrăgostit la o primă lectură, însă adaptarea de la carte la marile ecrane te va surprinde și cu deliciul noutăților. De la perspectiva lui A din carte, trăiești povestea urmărind-o mai îndeaproape pe Rhiannon. Alegerea scenaristului Jesse Andrews de a evita voice-over-ul într-o poveste care parcă s-ar cere narată este una îndrăzneață, însă de efect. Cum altfel ai putea avea parte, din scaunul de cinema, de un val de emoții, venit cu neliniște, confuzie și cu înfiriparea plăpândă, pură, crescândă, a unei povești de dragoste pe cât de incredibilă, pe atât de naturală?

Un rol, 15 actori
O altă provocare a ”metamorfozei” cărții în film a fost rolul lui A, pentru care regizorul Michael Sucs le-a indicat celor 15 actori care îl aduc pe marile ecrane să citească și să înțeleagă întregul scenariu, nu doar partea lor de interpretare. A este complex, este despre fiecare, despre descoperirea și dezvoltarea sinelui printr-un act ”zilnic”de altruism, de înțelegere a celuilalt.

Pentru cei care nu au văzut povestea crescând sub ochii lor, răsfoind filele romanului lui David Levithan, avem o surpriză pe pagina de Facebook Cineforum.

#Make_marks #Leave_traces
De astăzi, vino să trăiești în sala de cinema o ecranizare care în modul tău de înțelegere a iubirii lasă urme, cu zâmbet.