2019 o să fie un an foarte plin pentru Disney, în special, în ceea ce privește remake-urile live-action după unele dintre cele mai faimoase animații ale lor. E vorba de nu mai puțin de 3 astfel de filme: Aladdin, Lion King (Regele Leu), așteptate în vară, și, evident, Dumbo, primul dintre ele în ordinea lansării. De reinventarea elefănțelului zburător se ocupă o echipă care ne dă speranțe că rezultatul va fi cu adevărat uimitor… la fel de uimitor, poate, ca un micuț elefant ce se poate ridica de la pământ cu ajutorul urechilor sale supradimensionate.

În timp ce multe din remake-urile Disney au respectat cu destulă acuratețe scenariile inițiale, putem anticipa că Dumbo va merge pe un alt drum, sau, mai degrabă, pe o altă traiectorie. Dumbo va aduce suficient de mult material, eroi și bucăți de poveste noi pentru a completa istoria elefănțelului căruia îi era extrem de greu să se integreze și să fie acceptat de ceilalți, din cauza unicității sale.

Povestea
Dumbo a fost al patrulea film de animație produs de Disney. Având o durată de 64 de minute, Dumbo era o poveste relativ simplă: Dumbo se naște, celelalte animale se poartă cu el fără milă, înțelegere sau răbdare, evident, din cauza urechilor sale uriașe, și se împrietenește cu un șoricel care îl ajută să își descopere talentul de zburător. Dumbo devine punctul de atracție al circului, happy-end… și cam asta e. Povestea rămâne emoționantă, dar destul de subțire, motiv pentru care remake-ul va adăuga, cu siguranță, elemente de intrigă ce vor îmbogăți, explica și nuanța destinul lui Dumbo.

Această versiune nou-nouță a lui Dumbo îl va avea în prim plan, mă rog, în plan secund – e aproape imposibil să îi furi scenele unui elefănțel cu ochii mari și albaștri și urechile înaripate – deci, ca să revin, îl va avea în principalul rol uman pe un personaj numit Holt Ferrier, un fost star al circului proaspăt întors de pe front, un om pe care experiența războiului l-a schimbat fundamental. Holt e angajat de Max Medici, proprietarul circului, ca să aibă grijă de elefănțelul nou-născut care e bătaia de joc a circarilor de tot felul, datorită urechilor sale imens de nepotrivite. Cu toate acestea, odată ce copiii lui Holt descoperă că Dumbo poate zbura antreprenorul V.A. Vandevere și acrobata la trapez Colette Marchant intră pe fir, pe măsură ce își dau seama de potențialul lui Dumbo de a atrage spectatori, ceea ce se traduce, finalmente, în bani.

Regia: Tim Burton
Dumbo promite să fie un film cu totul special pentru că Disney s-a străduit și a reușit să îl convingă pe unicul Tim Burton să îl regizeze. Probabil că noul Dumbo, cu Tim Burton la cârmă, sau manșă, dacă preferați, va fi bizar și fascinant într-un mod extrem de emoționant.

Holt Farrier – Colin Farrell
Rolul lui Holt Farrier, veteranul de război care devine îngrijitorul lui Dumbo, va fi interpretat de Colin Farrell. E destul de probabil că Farrell va fi cel care se va lupta pentru a-l ține pe Dumbo în siguranță, împotriva celor ce vor încerca să profite de pe urma lui, din momentul în care se va ști ce poate face micuțul cu urechile lui uriașe.

Max Medici – Danny DeVito
Rolul lui Max Medici, proprietarul circului unde se naște Dumbo, va fi interpretat de Danny DeVito. Pentru DeVito, legătura cu animalele și cu circul pare a fi o temă recurentă. Într-un memorabil rol de țap-satir, el l-a interpretat pe Philoctetes (aka Phil) în Hercule, o altă animație Disney, și e deja la al treilea rol de patron de circ, după Batman Returns și Big Fish (ambele sau toate trei, dacă luăm și Dumbo în considerare, regizate de Burton). Că Max Medici e un patron binevoitor, care iubește animalele sau, dimpotrivă, unul crud, care le abuzează, nu știm. Danny DeVito poate duce cu ușurință și măiestrie rolul în oricare direcție.

V.A. Vandevere – Michael Keaton
Michael Keaton va juca rolul antreprenorului V. A. Vandevere, primul care va vedea potențialul financiar al lui Dumbo și va încerca să profite de pe urma lui. Cu totală lipsă de scrupule, Vandevere va încerca să exploateze abilitatea lui Dumbo de a se înălța din nisipul scenei până sub cupola circului.

Colette Marchant – Eva Green
Eva Green va interpreta principalul rol feminin din Dumbo. Ea va fi Colette Marchant, o acrobată la înălțime și, aparent, o asociată de-a lui V.A. Vandevere.

În loc de încheiere
Pentru a încheia, îl cităm pe Colin Farrell care a declarat: “Scenariul e minunat. Ai două circuri: unul mic și aproape falimentar și celălalt, mare și fantastic. Ai doi patroni: unul timid și cu inima de aur și celălalt, egoist, rece, lipsit de scrupule. Ai un cowboy întors din război fără o mână și care trebuie să aibă grijă de copiii lui și de Dumbo. Și ai o frumoasă acrobată ce pare distantă, la propriu și la figurat, așa cum stă suspendată, într-un echilibru fragil, deasupra unei lumi a circului dominată de bărbați. Și, peste toate astea, îl ai pe Dumbo: fascinantul și inocentul punct de atracție al circului, obiect al dorinței de câștig egoiste a unora și membru prețuit al familiei pentru alții.”

Din 29 martie, la cinema
Dumbo: o poveste ce îți va încălzi inima și te va face să zbori pe aripile imaginației supradimensionate a lui Tim Burton, începând cu 29 martie.