Într-o lume în care echilibrul politic este atât de șubred, în care haosul amenință tot mai mult, o poveste adevărată care să explice puțin cum am ajuns aici este mai mult decât binevenită.
”Vicele” vine într-un moment perfect pentru a deschide ochii tuturor celor care aleg să ignore politicul în vremuri critice, așa cum a fost și perioada de după atacul terorist din 11 septembrie, cea în care Dick Cheney, vicepreședintele lui George W. Busch în cele două mandate ale sale, a devenit cel mai puternic om din SUA.
După succesul cu ”The Big Short”, filmul memorabil în care Adam McKay a descris spumos cauzele apariției crizei financiare globale în 2008, era de așteptat ca genialul regizor să încerce să îndrepte atenția publicului către un alt subiect ofertant, pe care se pusese praful și care merita să fie readus la lumină, într-o notă nouă: Dick Cheney și acțiunile sale nefaste din timpul administrației dezastruoase ale președintelui George W. Busch, cu ecouri puternice și astăzi.
McKay s-a documentat din plin despre acest subiect, căruia a reușit să îi idea o formă cu ajutorul unui jurnalist, rezultând o satiră biografică excepțională, despre care se va vorbi mult timp.
Filmul ne anunță fără menajamente încă din titlu (”Vice” are un dublu înțeles în engleză – vicepreședinte și viciu) că vom afla ce a însemnat viciul periculos al puterii, pentru care păpușarul de la Casa Albă Dick Cheney a rămas în istorie.
Cu o ascensiune discretă, dar sigură, de la un simplu plimbător de hârtii, la șeful personalului de la Casa Albă, ministru al Apărării și în final vicepreședinte, susținut continuu de încrâncenata sa soție Lynne (Amy Adams) – cea căreia gustul puterii i-a creat de asemenea dependență – Cheney a ajuns să acapareze din umbră ițele puterii și să jongleze cu ele în mod iresponsabil pentru binele comun, doar de dragul jocului.
Printre terenurile de joacă preferate ale acestuia se numără lupta antiteroristă, CIA, războiul din Irak. Totul, din umbra inocentă a mediocrului George W. Busch, jucat la perfecție de Sam Rockwell.
Desigur, un rol atât de complex, care necesita transformări fizice radicale și un studiu aprofundat al suitei de gesturi, mimici și expresii ale personajului, nu îi putea reveni, în ochii regizorului, decât magnificului Christian Bale, cu care a mai avut o colaborare fructuoasă în ”The Big Short”.
Despre cameleonul Bale se spune că a făcut în ”Vicele” un rol inegalabil în cariera sa cinematografică, plină de momente spectaculoase, reușind să se confunde pur și simplu cu personajul pe care l-a jucat. Identificarea cu Dick Cheney este atât de profundă, încât de la un punct încolo Bale nu se mai vede, iar impresia de documentar amar poate fi resimțită foarte acut.
Nici nu e de mirare, având în vedere dureroasele eforturi ale lui Bale pentru a ajunge la o credibilitate cât mai mare: a pus forțat 20 de kilograme în plus, și-a îngroșat gâtul prin exerciții speciale, și-a ras capul, și-a albit sprâncenele.
Dacă doriți să vedeți ce înseamnă cu adevărat parvenitismul politic, cum poate fi subminată democrația, cât de firavă poate fi o societate lăsată pe mâinile celor însetați de putere, ce consecințe poate avea abuzul de putere la scară globală, mergeți să vedeți ”Vicele”.
Dacă doriți să vedeți o performanță sublimă a întregii distribuții și un scenariu dinamic, ce mustește de un umor negru inteligent, un film care intră în cursa pentru Oscaruri cu nu mai puțin de 8 nominalizări, mergeți să vedeți ”Vicele”. În cinematografe, din 22 februarie.