Stan Lee, creator al universului Marvel, cel care a dat viață unor personaje care au fascinat generații întregi, s-a stins la vârsta de 95 de ani, pe când încă mai simțea obligația față de fani de a continua să creeze. Din păcate însă, problemele pe care le avea cu vederea nu i-au permis în ultimii doi ani nici să recitească benzile desenate pe care le-a scris.
Născut în Manhattan, Lee și-a început cariera în 1939 ca asistent la Timely Comics, compania care a fost redenumită Marvel Comics. De-a lungul timpului, la Marvel Comics, a fost redactor șef, apoi director și președinte, conducând o expansiune spectaculoasă, de la o mică divizie a unei edituri la o corporație multimedia. Chiar și după ce s-a retras de la Marvel, a continuat să rămână o figură publică esențială pentru companie, bucurându-și fanii cu apariții scurte în filmele cu supereroii creați de el.
Marvel a cunoscut un avânt spectaculos în 1961, când Lee, angajat al companiei, alături de colegul său artist Jack Kirby, a creat echipa de supereroi Cei Patru Fantastici (The Fantastic Four), cu scopul de a revitaliza piața benzilor desenate prin atragerea altor categorii de vârstă în rândul fanilor, în afară de copii. Și a reușit, prin faptul că a dat o viață emoțională personajelor sale, a creat intrigi mult mai complexe, a adus satira, SF-ul și chiar accente filozofice în lumea benzilor desenate.
Odată cu Cei Patru Fantastici, această lume a intrat în cu totul alt teritoriu. Cititorii cumpărau teancuri întregi de reviste, iar în următorii ani Marvel a scos sute de personaje co-create de Lee, printre care Spider-Man, Black Panther, Hulk, Captain America, Doctor Strange, Thor, Iron Man, Daredevil, X-Men. Toți acești supereroi au inspirat filme de mare succes de-a lungul anilor – de la perioada filmelor Marvel pre-Disney, la universul Sony Spider-Man și, bineînțeles, Universul Cinematografic Marvel.
Ca scriitor și editor însărcinat cu păstrarea interesului publicului pentru multiple povești în același timp, Stan Lee le-a strâns pe toate într-o lume imaginară în care Iron Man își putea uni forțele cu Cei Patru Fantastici, iar Captain America îl putea avea ca invitat la nuntă pe Doctor Strange.
În acest context, fanii aveau foarte mult de explorat pentru a cuprinde toată povestea, de unde și succesul uriaș de vânzări. Astfel, s-au pus bazele unui întreg Univers Marvel, care s-a extins de la reviste la ecranul TV și la cel din cinema, schimbând pur și simplu fața culturii pop.
Ultimele benzi desenate semnate de Stan Lee au fost publicate în 1972. În 1980, s-a mutat în Los Angeles, sperând ca personajele sale să ”sară” în TV și film. Însă în următorii 20 de ani, în timp ce el se străduia să obțină proiecte prin care să își îndeplinească visul, filmele de succes cu supereroi rămâneau doar adaptările cu Superman și Batman.
În 1990, a fost lansat un film adaptat după povestea Captain America, iar patru ani mai târziu se pregătea de lansare o variantă low-cost a adaptării după povestea The Fantastic Four. Filmul nu a mai fost lansat. În 2000, versiunea pentru X-Men propusă de producătorul și regizorul Bryan Singer, cu o distribuție excepțională – Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen și Halle Berry – completată de un rol episodic al lui Lee ca vânzător de hot-dogs, a setat modelul succesului. De atunci, Universul Marvel s-a tradus prin senzația estivală în multiplexuri din toată lumea. De la Iron Man (2008) la Omul-Furnică și Viespea (2018), filmele au adus un total de încasări de 17,6 miliarde de dolari.
Stan Lee a fost mult timp jenat de meseria sa. În timp ce alții construiau poduri sau salvau oameni, el era un simplu scriitor de benzi desenate. Apoi a început să realizeze: ”Divertismentul este unul dintre cele mai importante lucruri din viețile oamenilor. Fără el, lumea nu ar mai fi la fel. Dacă poți să distrezi oamenii, înseamnă că faci un lucru bun”.
Kevin Feige, președintele Studiourilor Marvel, i-a adus un omagiu celui fără de care Universul Cinematografic Marvel nu ar fi existat: ”Nimeni nu a avut un impact mai mare în carierea mea și în tot ceea ce facem la Marvel decât Stan Lee. Stan lasă o moștenire extraordinară, care va supraviețui mult timp după noi toți”‬.
“A iubit viața și a iubit ceea ce făcea. Familia sa îl iubea, fanii îl adorau. Este de neînlocuit”, a spus, de asemenea, fiica lui Stan, JC Lee.
Stan Lee, poate că surprizele tale nu s-au încheiat. Poate că vom mai avea ocazia de a te revedea în viitoarele producții Marvel, fie și pentru câteva secunde, așa cum ne-ai obișnuit la fiecare film. Rămas bun, ultimă legendă a culturii pop!
Excelsior!