Într-un univers în care săbiile au lame din laser, maimuțele păroase conduc nave spațiale, roboții sunt cicălitori și o invizibilă forță telechinetică e reală, disponibilă și perfect normală, există totuși o gaură. Nu e o gaură neagră, ci e o gaură în scenariu, de care s-a tot vorbit. Dintr-un alt punct de vedere, ea îi corespunde unei găuri cât se poate de fizice: gaura de evacuare a primei Stele a Morții, singurul punct vulnerabil al unei stații de luptă de mărimea unei planete, ce a permis distrugerea acesteia dintr-o singură lovitură.

Bine, dar cum s-a ajuns acolo? Cum a fost posibil ca arhitecții distrugerii aflați în slujba Imperiului să încorporeze un astfel de defect mortal în designul Stelei Morții? Și cum au aflat rebelii de el? La aproape 40 de ani de la lansarea filmului care a ridicat aceste semne de întrebare, sosesc răspunsurile, odata cu lansarea lui “Rogue One, O Poveste din Universul Star Wars”.

Rogue One e povestea unui grup de rebeli condus de Jyn Erso, ce încearcă să recupereze planurile detaliate ale apocalipticei stații de luptă pe care împăratul Palpatine și Darth Vader se grăbesc să o dea în funcțiune. Dar cine sunt acești eroi improbabili, din care nici măcar unul nu poate manipula Forța?

Jyn Erso nu e nicidecum eroina clasică Star Wars, așa cum au fost Rey sau Luke Skywalker, protagoniști inocenți și naivi ce au fost aruncați total nepregatiți în valtoarea evenimentelor. Jyn Erso e pusă pe scandal și jaf, iar legea nu i-a fost niciodată prietenă. Ucenicia și-a facut-o pe strazi rău famate, trecutul ei e agitat și tulbure, de la 15 ani a fost pe cont propriu și a învățat să se descurce. E o supraviețuitoare. În momentul în care e recrutată de Alianța pentru misiunea sinucigașă de recuperare a planurilor Stelei Morții, ea e încarcerată și, practic, i se oferă o șansă de a-și micșora pedeapsa prin participarea la această misiune. Jyn pare să aibă mai multe în comun cu un anumit contrabandist uns cu toate alifiile, ce va face subiectul unui nou film de sine stătător: povestea unui foarte tânăr Han Solo și aventurile sale de dinainte de întâlnirea cu Luke Skywalker și Obi-Wan Kenobi, într-un bar rău famat de pe Tatooine, film ce va fi lansat în 2018..

Un membru cheie al grupului condus de Jyn Erso e Căpitanul Cassian Andor (Diego Luna), specialist în culegerea de informații, un tip dedicat, practic, care nu iși pierde capul în focul luptei, el e cel care o temperează și o ancorează în realitate pe adeseori scăpată-de-sub-control, Jyn. Chirrut Imwe (Donnie Yen) e un călugăr orb, maestru în arte marțiale. Fără să fie un Jedi, el e devotat metodelor și principiilor Forței. Printr-un antrenament draconic, fizic și spiritual, el și-a învins handicapul și a devenit un luptător formidabil. Baze Malbus (Jiang Wen) e un sceptic ce nu crede în Forță sau în filozofia ei. Dar Baze e total dedicat protejării bunului său prieten, Chirrut. Puternic blindat și înarmat, Baze preferă la orice oră din zi sau din noapte, explozia produsă de un blaster în locul fineței unei lovituri de armă anacronică. Bodhi Rook (Riz Ahmed) e pilotul temperamental și ușor tensionat al grupului. Uneori se lasă dus de val, dar cu toții se pot baza pe talentele lui extraordinare în manevrarea navelor spațiale. Saw Gererra (Forest Whitaker) e un insurgent violent, un luptător pentru libertate ce face multe fapte rele pentru cele mai nobile motive. Iar pentru a completa grupul condus de Jyn, îl avem pe droidul K-2SO (Alan Tudyk), ce caută, ca și Jyn, o șansă de izbăvire.

Aceștia sunt “băieții buni”, deși e clar că nici unul dintre ei nu se încadrează în tipologia Star Wars de până acum, ceea ce face ca lucrurile să fie cu atât mai interesante. Cât despre “băieții răi”, e suficient să știm că îl vom avea din nou în fața ochilor pe Darth Vader și, mai mult decât atât, un Darth Vader încă tânăr și în deplinătatea puterilor sale. Ciocnirea se anunță, desigur, disproporționată și grupul de rebeli atipici pare să nu aibă prea mari sorți de izbândă. Pe de altă parte, știm, nu-i așa, că planurile Stelei Morții au ajuns la Prințesa Leia până la urmă. Deci poate că Rogue One e despre faptul că nu trebuie neapărat să fii un Jedi pentru a fi un erou. Rogue One, din 16 decembrie, în cinematografe.