“Regele Leu”, noua producție Disney regizată de Jon Favreau, ne poartă către savana africană, în momentul nașterii unui viitor rege, pe nume Simba. Micuțul pui de leu, proaspăt venit pe lume, își idolatrizează tatăl, pe falnicul rege Mufasa și își acceptă cu convingere și încredere destinul princiar. 

Dar nu toată lumea din regatul animalelor celebrează venirea pe lume a celui mai îndreptățit urmaș la tronul lui Mufasa. Și asta pentru că Scar, fratele regelui și până mai adineauri primul în ordinea succesiunii, urzește în taină propriile lui planuri.  

Bătălia pentru cucerirea Stâncii Mândriei (Pride Rock), locul legendar al încoronărilor și simbol al autorității, este presărată cu minciuni, acte de trădare și violențe ce sfârșesc în cruzime și tragedie.  

În urma acestei scurte, dar intense lupte pentru putere, micuțul Simba e forțat să fugă în exil. Singur, părăsit, fără privilegiile nașterii sale și fără protecția tatălui său, Simba trebuie să descopere pe cont propriu ce înseamnă cu adevărat viața în sălbăticie. 

Dar când aproape totul pare pierdut, norocul face ca Simba să cunoască o pereche curioasă: o mangustă și un facocer. Ceea ce în mod normal ar constitui pentru un leu o gustărică și, respectiv, un prânz frugal, se dovedesc a fi scăparea lui Simba. Mangusta Timon și facocerul (un fel de mistreț african de mici dimensiuni și cu colții curbați) Pumbaa îl iau, metaforic vorbind, pe Simba sub aripa lor protectoare și inconștientă și îl învață nu numai cum să supraviețuiască în savană, în mod creativ, dar îl învață mai ales valoarea prieteniei și a loialității. 

Răbdarea tatălui său și înțelepciunea bătrânilor lui sfetnici sunt înlocuite de glumele șmechere ale lui Timon vorbă-lungă și de aiurelile fricosului Pumbaa, al cărui nume înseamnă “zăpăcit” în swahili.  

Întrebarea e dacă acest mod de a crește, atât de împotriva firii pentru un leu și atât de nepotrivit pentru un urmaș la tron, îl va ajuta pe Simba să găsească în el forța lăuntrică necesară pentru a se întoarce, în ciuda sorților infimi de izbândă, la Pride Rock pentru a lua tronul tatălui său, tron ce i se cuvine și care i-a fost menit încă de la naștere. 

Aceasta e, pe scurt, povestea noului “Regele Leu”, produs de Disney. Spiritul ei rămâne același ca al animației clasice din ’94 și nici nu ar putea fi altfel. Povestea aceasta despre maturizare într-o lume crudă și despre puterea prieteniei rămâne la fel de puternică acum ca în momentul lansării. 

Live action-ul “Regele Leu” de la Disney e clădit pe talentul incredibil al realizatorilor animației inițiale, la care se adaugă talentul echipei conduse de Jon Favreau și avansul incredibil al tehnologiei care i-a permis acesteia realizarea incredibilă a unor secvențe ce ar fi fost de neconceput în ‘94. 

Pregătiți-vă pentru reîntâlnirea cu muzica nemuritoare a lui Elton John și a lui Hans Zimmer (câștigători de Oscar și Grammy). Pregătiți-vă pentru cunoscuta, îndrăgita, emoționanta și nemuritoarea poveste a Regelui Leu. Dar, mai ales, pregătiți-vă să fiți lăsați cu ochii larg căscați de un live-action cum nu ați mai văzut!