Părinții trebuie să știe că „Ralph rupe netu’”-partea a doua a animației Disney „Ralph Strică-Tot”- vorbește cu umor și emoție despre prietenie, într-un cadru populat cu avataruri de jocuri video, site-uri foarte cunoscute și platforme de media online.

Prin tema sa principală, prietenia, filmul se adresează tuturor, putând fi înțeles cu ușurință chiar și de copii foarte mici. „Ralph rupe netu’” îi învață pe pici că prietenia înseamnă generozitate. Uneori, e un gest de egoism să vrei să îți păstrezi prietenul aproape, mai ales dacă știi că el visează să ajungă altundeva… iar acest altundeva poate fi foarte departe.

Nu e necesar și obligatoriu să ai aceleași vise cu cineva, ca să-i fii prieten adevărat. Prietenii pot fi cât se poate de diferiți, așa cum sunt Ralph și Vanellope. Unul e mare, celălalt e mic; unul e băiat, celălalt fată; unul e (cel puțin, aparent) o brută, iar celălalt (nu foarte aparent) o prințesă. Asta nu îi împiedică câtuși de puțin pe cei doi să se simtă bine împreună și să fie gata să facă orice, unul pentru celălalt.

În cazul lui Ralph acest orice înseamnă să îi dea drumul Vanellopei să își găsească o nouă casă, departe de el. Nu îi va fi deloc ușor, dar ne-am obișnuit deja ca sub avatarul de demolator al lui Ralph să se ascundă o inimă de aur.

Pe de altă parte, fără să dezvăluim prea multe – doar o face titlul, nu-i așa? – trebuie să știți că filmul vine ca o mănușă pentru copiii ceva mai mari, cei care au deja un telefon sau o tabletă, un computer sau o consolă de jocuri, cu acces la internet.

Acești copii vor putea savura din plin glumele, ironiile, bășcălia și sarcasmul de și pentru mai mici sau mai mari internauți, din film.

În „Ralph rupe netu’” ei vor putea afla câte ceva despre natura celebrității de internet. Cum se câștigă și cum se pierde notorietatea, cum se pot transforma “inimioarele” în bani, cât de volatilă, capricioasă și schimbătoare e faima online și cât e de lipsită de însemnătate.

Anumite scene se petrec într-un joc ce aduce cu Grand Theft Auto, un loc presărat cu pericole de tot felul, de la arme și câini de luptă înghițiți de rechini ce ies din canalizare până la curse nebunești pline de accidente și cascadorii.

O altă scenă demnă de reținut e incursiunea lui Ralph în așa numitul Dark Web, o secțiune a internetului care arată ca un peisaj citadin semi-apocaliptic. Pericolele de aici fac, prin comparație, ca rechinii din rețeaua de termoficare să pară niște iepurași anorexici.

„Ralph rupe netu’” e un film de care era nevoie. El le arată tuturor, fie ei părinți sau copii, cum internetul poate fi sau minunat sau periculos, după cum îl folosești. Și aici ajungem la secțiunea pentru părinți.

Le va fi foarte ușor părinților să discute cu copiii lor, indiferent de vârstă, deși ar fi preferabil la o vârstă mai fragedă, despre cum să folosească internetul în siguranță.

Există o scenă în care Ralph primește comment-uri jignitoare, devenind temporar o victimă a bullying-ului online. Iată un subiect important de discutat de către orice părinte cu copilul lui.

Într-o poveste despre prietenie, generozitate, perseverență, curaj și empatie, descoperiți secretele, magia și pericolele internetului. Veți avea multe de dicutat cu copiii voștri, atât despre ce înseamnă să fii un prieten adevărat, cât și un internaut care nu cade în capcane.