Povestea lui Emmett Till” e o poveste adevărată. În 1955, în statul Mississippi, un băiat de culoare de numai 14 ani, pe nume Emmett Till, e linșat de o bandă rasistă. Ducând în inimă durerea imensă a pierderii fiului său, mama lui Emmett, Mamie Till-Mobley pornește pe drumul plin de obstacole al căutării dreptății în America de acum mai bine de 75 de ani și nu se lasă până când nu o obține și până când nu deschide ochii Americii și ai lumii întregi asupra rasismului și nedreptății.

Există povești care trebuie spuse, povești fundamentale despre curaj și perseverență în fața adversității insurmontabile. Există povești care trebuie înțelese și care ne pot inspira pe toți să ne regăsim curajul de a face ceea ce trebuie, chiar și atunci când pare că nu avem nicio șansă de izbândă. “Povestea lui Emmett Till” e un film care prezintă o astfel de poveste. Iată câteva cuvinte de la eroina filmului și de la regizoarea care a fost inspirată de ea.

Nu mă agăț de trecut. Dar trecutul ne definește: cum suntem acum și dacă vom deveni ceea ce am fost meniți să fim. Îmi pot trăi viața din plin în acest moment doar pentru că am înțeles, în cele din urmă, trecutul și l-am acceptat. Nu trece niciun moment fără să mă gândesc la Emmett și la învățăturile pe care un fiu i le poate da mamei sale.
Mamie Till-Mobley, mama lui Emmett Till

Când am fost solicitată să scriu și să regizez povestea lui Emmett Till, m-am pomenit atrasă irezistibil de figura singulară aflată în centrul orbitei sale. Am văzut o oportunitate în a răsturna așteptările și a aborda povestea din punctul de vedere al mamei sale, Mamie Till-Mobley. Dacă nu ar fi existat Mamie, amintirea fiului ei s-ar fi evaporat cu totul. Ea a fost catalizatorul Mișcării pentru Drepturile Civile, ea a așternut un tipar de urmat pentru activiștii și luptătorii pentru libertate de după ea. M-am simțit obligată să o scot pe Mamie în evidență pentru a-i onora moștenirea.

Povestea nespusă a lui Mamie e una a perseverenței și a curajului în fața unei ostilități și a unei disperări de nedescris. Zi de zi, Mamie a combătut rasismul, sexismul și misoginia care au cunoscut creșteri exponențiale, în perioada de după uciderea lui Emmett. Dar Mamie nu a ezitat. În loc să bată în retragere, Mamie s-a transformat într-un adevărat luptător pentru justiție. Ca regizoare, să o arăt pe Mamie în toată complexa ei umanitate a fost de o importanță crucială.

Punctul culminant al acestei povești nu e actul de violență fizică incredibilă la care a fost supus Emmett – motiv pentru care am refuzat să arăt această brutalitate în film – ci transformarea remarcabilă a lui Mamie. În esență, “Povestea lui Emmett Till” e o poveste despre iubire. Trecând peste durerea inerentă și peste disperarea insuportabilă, a fost esențial pentru mine să transmit prin acest film puterea legăturii de nezdruncinat dintre mamă și fiu.
Sper ca povestea lui Mamie să ne ajute pe toți să înțelegem cât de mare e puterea interioară a fiecăruia dintre noi, atunci când simțim că trebuie să luptăm până la capăt ca să facem o schimbare în lume. Exact așa cum a făcut ea.
Chinonye Chukwu, regizoarea filmului “Povestea lui Emmett Till