Vara aceasta, „Luca”, noua animație de la Disney & Pixar, ne teleportează din fotoliul de cinema în însorita Italie; mai precis, în orașul Portorosso, un mic port ficțional, ce are ca inspirație orașele din Cinque Terre, binecunoscuta și fermecătoarea coastă italiană.
Regizorul Enrico Casarosa trezește în noi pofta de a fi din nou copii și ne provoacă să cedăm controlul în fața necunoscutului, îndemnându-ne să regăsim curajul și sinceritatea inocentă a copilăriei. Filmul ne poartă într-un carusel de emoții, de la teamă, la surpriză, de la tristețe la bucurie, de la eșec la succes. „Este un film despre prieteniile care ne schimbă. O scrisoare de dragoste despre vara tinereții noastre – acei ani care te formează atunci când încă te cauți.”, spune el.

„Monștrii” nu au fost nicicând mai prietenoși

Luca e un puști ca oricare altul, cu excepția faptului că este un monstru marin. Astfel că își petrece viața sub apă, „păstorind” pești, alături de familia sa. Totuși, Luca nu e un „monstru” în adevăratul sens al cuvântului. Este blând, atent și generos, iar curiozitatea, bunătatea și entuziasmul îl fac să își câștige rapid locul printre protagoniștii favoriți ai animaților Disney & Pixar.

Dorința pentru aventură îl împinge pe Luca să îl urmeze pe Alberto, un alt monstru marin, pe tărâmuri interzise, iar împreună se aruncă într-un vârtej de peripeții, presărat cu râsete, mâncare italienească, aventuri cu o Vespa improvizată, dar și cu pericole.

Odată ajunși în orașul „monștrilor umani” care vânează creaturi marine și care aduc sfârșitul pentru cei din lumea apelor, Luca și Alberto o vor cunoaște pe Giulia. E o fetiță năzdrăvană, ambițioasă și cu suflet mare, care îi primește cu brațele deschise în casa locuită de ea, tatăl ei și motanul Machiavelli. Pentru pisică, ceva nu miroase bine… sau, dimpotrivă, îi miroase prea bine: a pește!

O aventură pe care publicul o simte

În ciuda personajelor fantastice, filmul urmărește întâmplări cu care spectatorii se pot identifica ușor. „Luca” este o poveste despre dorința de a fi acceptat sau dificultatea de a accepta pe cineva diferit, despre cât de greu este să faci primul pas în drumul către cine îți dorești să devii și despre cum iubirea pentru cineva, uneori, înseamnă puterea de a-i da libertatea să fie el însuși.

Cu ajutorul animației, publicul este transpus într-o lume a copiilor, cu lecții de viață care-i transformă pe cei mici în oameni mari. Potrivit directoarei departamentului de animație, Deanna Marsigliese, designul personajelor are ca sursă ori inspirație desenele făcute de copii, deoarece povestea este spusă din perspectiva lui Luca. Să urmărim cu atenție filmul; vom observa formele imperfecte, culorile și liniile puternice, precum și proporțiile amuzante!

Personajele Disney & Pixar, așa cum nu le-am mai văzut vreodată

Spre deosebire de animațiile ultimilor ani, „Luca” nu este un film al revelațiilor mari și întâmplărilor spectaculoase. Nu vom avea parte de întorsături neașteptate de situație, de încercări dramatice sau personaje care se luptă pentru supraviețuire. În schimb, „Luca” aduce un suflu nou în colecția filmelor Disney & Pixar.

O atmosferă intimă, personală, cuprinde întregul film. Privindu-i pe cei trei prieteni, Luca, Alberto și Giulia, înfulecând paste în bucătăria mică a Giuliei sau povestindu-și visurile noaptea, sub cerul înstelat, vom avea senzația că suntem și noi acolo cu ei, gata să pornim în aventura vieții noastre, împreună.

Curajul personajelor din „Luca” se manifestă prin acțiuni mărunte și replici timide, dar hotărâte, făcute și spuse nu pentru glorie; ci pur și simplu, pentru că așa trebuie.

Uneori, să fii puternic nu înseamnă să ai bravada unui erou, ci să ai puterea să recunoști că ai greșit, în faţa celor dragi și a întregului oraș.

Un film pentru cei mici, cu învățături pentru cei mari

Părinții care vor păși în sala de cinema alături de piticii lor vor avea partea lor de învățături ritmate de muzica italienească.

Filmul este o lecție de încredere pentru părinți: toate învățămintele pe care s-au străduit să le transmită copiilor lor ajung unde trebuie, chiar dacă, uneori, pare că cei mici apucă pe un drum foarte diferit de sfaturile celor mari. În egală măsură, „Luca” este un test de curaj trecut cu brio de aceia care nu renunță la bunătate în fața obstacolelor. Surpriza e că în lupta dintre „monștri marini” și ”monștri umani”, câștigători suntem cu toții, de la mari la mici.