După 6 luni în care am așteptat cu sufletul la gură premiera filmului „Mulan” în cinematografe, în sfârșit a sosit momentul mult dorit. Producția live-action de la Disney, care ne prezintă povestea legendară a unei tinere războinice extrem de îndrăgite în cultura poporului chinez, a avut recent premiera în cinematografele din România, ocupând primul loc în Box Office-ul românesc în primul weekend de lansare. 

O legendă care a supraviețuit timp de 15 secole în China merită trăită din fotoliul de cinema, în fața marilor ecrane. „Mulan” este un omagiu și o reinterpretare a animației din 1998, a cântecului popular Balada lui Mulan și un tribut la scară epică adus mișcării de women empowerment.

Descoperă mai jos cel puțin 3 motive pentru care să nu ratezi „Mulan” la cinema. 

1. Detalii, efecte speciale și o transformare legendară, demne de marile ecrane

Detalii și subtilități cu o mare încărcătură simbolică și istorică, super-cascadoriile în șa, peisajele deosebite, obiectele de vestimentație și accesoriile croite manual, scenele de pregătire și luptă, alături de transformarea uluitoare a loialei Mulan într-un luptător de legendă, toate sunt demne de marile ecrane și de sonorizarea captivantă a unei săli de cinema.

Acțiunea filmului îți oferă de toate, începând de la lupte cu coregrafii impresionante alcătuite din mișcări specifice artelor marțiale, și până la scene cu eroi marțiali desprinși din wuxia (n.r. gen care aparține literaturii chineze, care urmărește aventurile eroilor marțiali din China Antică) și scene de cascadorii cu cai. Mulan, interpretată cu succes de actrița Yifei Liu, trece printr-o transformare incredibilă de-a lungul filmului, debutând ca adolescentă rebelă și ajungând, la final, o luptătoare neînfricată, care a reușit să se conecteze la energia Qi, devenind astfel de neînvins.

Producția acestui film a fost extrem de costisitoare, depășind suma de 200 de milioane de dolari. Sume generoase au fost investite în decorurile de care s-a ocupat aceeași echipă care a lucrat și pentru „Thor: Ragnarok”, dar și în costume și efectele speciale. Coloana sonoră? Captivantă, emoționantă, impresionantă, aparținând artiștilor de renume internațional Christina Aguilera și Gregson-Williams.

2. O călătorie impresionantă peste mări și țări, cu un bilet la cinema

„Mulan” la cinema înseamnă o călătorie impresionantă și pentru spectator. Filmările producției Disney au avut loc în peste 20 de locuri diferite din China și Noua Zeelandă. Unul dintre aceste locuri este orașul Xiangyand din provincia Hubei, în care se regăsește o replică a unui orășel din timpul Dinastiei Tang – acesta a fost transformat în Orașul Imperial din film. Aici, marea provocare cu care s-a confruntat echipa de producție a fost să conceapă un program de filmare care să le permită să se bucure de acest oraș în deplină liniște, în ciuda faptului că este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din zonă. O altă locație impresionantă din China în care s-au filmat unele cadre pentru acest film Disney este și Fujian Tulou, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, recunoscut fiind pentru o serie de locuințe rurale comune, construite între secolele XII-XX. Parcul Național Zhangye, Studioul Hengdian World Studios, precum și zona deșertului din Turpan sunt alte locații în care a fost filmat „Mulan”.

În Noua Zeelandă, mai exact în Valea Ahuriri, au fost filmate scenele din tabăra de pregătire a războinicei Mulan odată înrolată în Armata Imperială, precum și cele de luptă, la care au participat 900 de persoane și zeci de cai. Printre figuranții care au jucat în aceste scene s-au regăsit mulți cascadori și maeștri renumiți de arte marțiale.

3. Din fotoliul de cinema în plină acțiune, umăr lângă umăr cu Hua Mulan

Cu toate că acțiunea filmului este inspirată dintr-o legendă veche de secole, extrem de îndrăgită în cultura poporului chinez, povestea aceasta rămâne la fel de relevantă și astăzi, aducând în centrul atenției teme precum onoarea, datoria morală față de familie și patrie, dar și forța interioară pe care cu toții o avem, însă pe care trebuie să învățăm să o accesăm. 

Experiența din fotoliul de cinema îți va da șansa să pășești umăr la umăr cu Mulan în aventura vieții sale. Povestea începe atunci când împăratul Chinei dă un decret prin care toate familiile sunt obligate să trimită un luptător în Armata Imperială, pentru a-și ajuta poporul să țină piept invadatorilor. Întrucât tatăl tinerei Mulan, fost războinic secătuit acum de puteri din pricina bătrâneții, nu are decât două fiice, este nevoit să își facă datoria față de Armată în ciuda condiției sale. Pentru a-și proteja tatăl, dar și onoarea familiei, Hua Mulan decide să se înroleze în armată, deghizată în bărbat. 

Dacă vizionezi acest film în sala de cinema, vei fi absorbit de acțiunea alertă, presărată cu efecte vizuale din belșug, și vei trăi cu sufletul la gură fascinanta poveste a luptătorului Hua Jun, în care se deghizează Hua Mulan. 

Cum arată scenele în care o avalanșă împiedică armata să înainteze, pentru care au fost necesari 2 ani de pregătiri, cu filmări în multiple locații, cu un necesar de peste 80 de cai și 80 de călăreți cascadori din Mongolia și Kazahstan? Cum au reușit toți aceștia să călărească cu spatele în timpul filmărilor, în timp ce trăgeau cu arcul? Hai să le vezi cu ochii tăi, la cinema!

Nostalgia originalului din 1998 și dorul de cinema

Cum poate fi făcută o poveste veche de secole, care rezonează în mentalul poporului chinez, una de actualitate, nemuritoare și relevantă pentru toți? Hai la cinema, alături de cei dragi pentru momente care-ți taie respirația și scene emoționante care aduc în lumină valori ca demnitate, corectitudine și devotament, toate încununate de iubire. „Mulan” este un film despre viață, simțul datoriei și legături de familie, indiferent de timp și spațiu.

Dacă nostalgia față de originalul din 1998 te aduce la cinema, atunci așteaptă-te să regăsești câteva aspecte comune și scene pe care le vei recunoaște și-ți vor rupe un surâs. Pe lângă poveste, vocea Christinei Aguilera constituie un alt „tărâm” comun al acestui live-action cu „Mulan” din 1998.

În lunile în care cinematografele au fost închise, cu toții am simțit lipsa serilor de film în oraș, vizionate în compania prietenilor și familiei. Acum avem din nou privilegiul de a urmări filme pe marele ecran, iar acest mult-așteptat live-action de la Disney este mai mult decât potrivit pentru o experiență împreună, la cinema.