Cum te simți oare atunci când idolul copilăriei tale, persoana pe care o admiri cel mai mult, modelul spre care aspiri și care ți-a modelat cariera, vine, într-o bună zi, și îți spune: “Uite, draga mea, se va face un film despre viața mea și tu ar trebui să joci rolul principal în acest film”?

Cum ai putea să te simți? Copleșită? Onorată? Înmărmurită? Surescitată? Fericită? Speriată? Probabil câte puțin din toate acestea, mai ales dacă persoana care îți spune că-i semeni e nimeni alta decât inegalabila Aretha Franklin, Regina muzicii soul, un superstar mondial, câștigătoare a 18 premii Grammy (dintr-un total de 44 de nominalizări), prima femeie din istorie care a primit un premiu Pulitzer pentru “contribuția inestimabilă la muzica și cultura americane”, o luptătoare neînfricată în Mișcarea Drepturilor Civile din SUA și o apărătoare de seamă a drepturilor femeii.

E o responsabilitate uriașă și o onoare la care nu poți visa decât în cele mai nebunești momente de optimism. Probabil că sunt cazuri rarisime de acest gen în lume, dar pentru Jennifer Hudson chiar așa s-a întâmplat. În 2007, imediat după ce Jennifer a luat premiul Oscar pentru Dreamgirls, Aretha Franklin a abordat-o, cerându-i să se întâlnească în New York. Acolo, Regina muzicii soul i-a spus pentru prima oară că ar trebui să joace rolul ei în filmul biografic “Respect” ce a stat, iată, în pregătire aproape 15 ani.

De la prima lor întâlnire și până la trecerea în neființă a Arethei Franklin, în 2018, cele două au păstrat legătura și au vorbit de nenumărate ori. Jennifer își amintește: “Povestindu-mi viața ei, m-a învățat o mulțime de lucruri despre viață, în general. Îmi vorbea despre experiențele ei și mă pregătea, dar de asta nu mi-am dat seama decât mai târziu.” Pentru că la vremea primei lor întâlniri, filmul încă nu avea un scenariu, era doar o idee, un vis.

Dar Aretha Franklin a văzut de la început ceva în Jennifer Hudson. Nu doar o voce unică și un registru sonor căruia trăirile interioare îi modelează interpretarea, ci și un spirit înrudit, o asemănare de artiste ce pot schimba cu vocea lor lumea.

“Respect” nu e despre Jennifer Hudson, ci, bineînțeles, despre marea Aretha Franklin și lupta ei pentru găsirea propriei voci într-o societate patriarhală, în mijlocul convulsiilor sociale ale Mișcării pentru Drepturi Civile, trecând printr-o căsnicie toxică și prin greutățile statului ei de femeie de culoare în America anilor 60.

E o luptă care a modelat-o pe Aretha și a trecut-o în legendă. Dar fără Jennifer Hudson și fără pregătirea făcută personal de Regină, acest film nu i-ar fi făcut dreptate unicei Aretha Franklin, după cum, cu vârf și îndesat, merită.