A fost odată ca niciodată… toate poveștile ce înfruntă timpul încep așa, iar “Frumoasa și Bestia” e, cu siguranță una dintre acestea.

… a fost un tânăr Prinț (Dan Stevens). El locuia într-un castel strălucitor. Dădea petreceri și baluri extravagante la care erau invitate cele mai frumoase domnițe din întreaga lume. Era răsfățat și îngrijit de o armată de servitori, gata oricând să-i îndeplinească orice moft, chef sau dorință. N-a durat mult până când Prințul a devenit insolent și egoist.

Drept urmare, atunci când o bătrână cerșetoare a apărut la poarta castelului, cerând adăpost de o furtună ce se apropia, Prințul a izgonit-o fără milă. Bătrâna îi oferea un trandafir pentru găzduire. Ceea ce nu știa Prințul era faptul că trandafirul era fermecat și că bătrâna cerșetoare ce-l oferea, era, de fapt, o frumoasă și puternică vrăjitoare (Hattie Morahan). Pentru a-i pedepsi cruzimea, ea a aruncat un blestem asupra castelului, transformându-l pe Prinț într-o Bestie înfricoșătoare și pe toți servitorii în obiecte de mobilier. Pentru a înlătura blestemul, Prințul trebuia să învețe să iubească și să devină demn de iubire, înainte de a se scutura ultima petală a trandafirului fermecat. Altminteri, Prințul urma să rămână o bestie, iar personalul castelului simple obiecte, prizonieri în castelul blestemat pentru eternitate.
Niște ani mai târziu, în micuțul orășel Villeneuve, Belle (Emma Watson), o tânără sclipitoare și plină de personalitate, își vede de rutina zilnică, ușor nemulțumită de monotonia vieții ei provinciale. Păzindu-și cu strășnicie independența și preferând în majoritatea timpului să stea singură, Belle locuiește cu tatăl ei, Maurice (Kevin Kline), un artist retras și devorează cărți ce o fac să viseze la aventuri și povești de iubire într-o lume aflată la mare depărtare de micuțul ei orășel izolat. Locuitorii din Villeneuve nu prea știu ce să creadă despre ea, pentru că Belle – nu numai plină de virtuți și compasiune, dar și de o frumusețe ce-ți ia răsuflarea – rămâne o mare enigmă. Ea respinge avansurile neobosite ale arogantului și nemanieratului Gaston (Luke Evans), ce-și are “curtea” în hanul local, împreună cu aghiotantul său LeFou (Josh Gad), și care are la degetul mic toate femeile eligibile din oraș. Gaston e obsedat de Belle, dar ea are o voință de fier și rămane total imună la farmecele lui, lipsite de finețe.

Într-o zi, Maurice pleacă spre piață și pe drum e atacat de niște lupi. Fugind de ei, tatăl lui Belle se rătăcește în pădure. Cu greu reușește să ajungă la castelul Bestiei – de-acum întunecat și acoperit de gheață – unde caută refugiu.

Dar Bestia e înfuriată de faptul că Maurice i-a trecut pragul și îl ia prizonier. Când Belle află de dispariția tatălui ei, pleacă pe dată să-l caute. Astfel, Belle ajunge față în față cu Bestia, pe care o imploră să îl elibereze. În cele din urmă, ea face schimb de locuri cu tatăl ei, oferind propria-i libertate în schimbul libertății lui Maurice. În timp ce e prizonieră într-unul din turnurile castelului, Belle aude niște voci prietenoase: sunt vocile obiectelor fermecate, servitorii prezenți în castel la momentul blestemului. Astfel, ea face cunoștință cu personalul de serviciu: Lumière (Ewan McGregor), un sfeșnic; Cogsworth (Ian McKellen), un ceas de masă; Mrs. Potts (Emma Thompson), un ceainic; Madame de Garderobe (Audra McDonald), un dulap; Plumette (Gugu Mbatha-Raw), un pămătuf; Maestro Cadenza (Stanley Tucci), un clavecin. Sperând că Belle e cea care va reuși să-i fure inima stăpânului lor, obiectele privesc cu atenție și speranță la orice semn de dragoste adevărată, dar Bestia e reticentă, irascibilă și pesimistă, ajungând să-și accepte soarta crudă de a ramane o bestie pe vecie.

Având în vedere că relația conflictuală dintre Belle și Bestie e presărată doar cu animozitate și resentimente, pare că o poveste de dragoste e în afara oricărei discuții. Dar Belle are o fire iubitoare și are abilitatea de a vedea ceea ce alți oameni nu pot vedea. Ea începe să simtă inima nobilă și generoasă și adevăratul Prinț ascuns înăuntrul exteriorului înfricoșător al Bestiei. Căci Bestia poate fi generoasă, lăsând-o pe Belle să se bucure de biblioteca sa. Bestia poate fi plină de virtuți cavalerești, punându-si propria viață în pericol pentru a o salva pe a ei. Bestia poate fi amuzantă, făcând-o pe Belle să râdă. Belle e curajoasă, neînfricată și plină de compasiune, ea îi îngrijește rănile și împreună, cei doi, se delectează citind și discutând literatură. Belle îl inspiră să devină o persoană mai bună și, încet-încet, Bestia se întoarce către viață și iubire.

Pe parcurs, vor mai fi lupte pline de pericole, va mai fi un sacrificiu plin de generozitate, iar la sfârșit, ca în orice poveste fericită, va fi un mare bal. Și vom înțelege cu toții că adevărata frumusețe vine din interior și că adevărata iubirea învinge orice blestem.

“Frumoasa și Bestia”: din 17 martie, în cinematografe.