Dumbo a fost printre primele animații produse de Studiourile Disney, în 1941, după Albă-ca-Zăpada și cei 7 pitici și Pinocchio.  Aproape 80 de ani mai târziu, lui Tim Burton i-a revenit privilegiul de a repovesti legenda micului elefant cu urechi uriașe, într-o notă nouă, menită să câștige inimile unei noi generații.

Nu numai că a reușit să spună din nou o poveste clasică, dar Burton a creat un univers fascinant, de un magnetism uluitor. Care au fost ingredientele sale magice?

Platou de filmare gigantic, autentic

”Să realizez filmul Dumbo a însemnat să recreez sentimentele de emoție, bucurie, umor – toate deodată – pe care le-am experimentat când am văzut primele filme Disney. Întotdeauna mi-am dorit parcul meu de distracții. Așa că l-am construit. A fost amuzant să creăm circul acesta mare și colorat, a fost incredibil să îl vedem cum prinde contur”, a spus Tim Burton, care ”s-a jucat” cu un buget de producție de 170 milioane de dolari.

Danny Devito, Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton au lucrat la un nivel nemaivăzut până atunci, senzația acestora în timpul filmărilor fiind una memorabilă. Eva Green a vorbit despre ”luxul de a avea un platou de filmare autentic, atât de rar astăzi”, Michael Keaton a fost impresionat de imensitatea platoului, iar Colin Farrell (Holt Farrier) a rămas cu certitudinea că Tim Burton a creat ”o lume care vorbește copilului din tine”.

Artiști reali, din toate colțurile lumii

Pentru a infuza o senzație de autenticitate circului, Burton a apelat la performeri adevărați, pe care i-a chemat, cu ajutorul experimentatului coregraf de circ Kristian Kristof, din Marea Britanie, Bulgaria, Ucraina, Germania, Mongolia, Ungaria.

Astfel, o mulțime multiculturală de artiști, printre care jongleri, clovni, aruncători de cuțite, contorsioniști, s-au reunit pentru a ne oferi un spectacol magic. Numai pentru secvența paradei Dreamland, au fost create peste 200 de costume pentru performeri, plus încă 500 pentru personajele din public, ceea ce a creat un spectacol vizual extraordinar.

Suspans și eleganță răvășitoare, în aer

Și mai uimitor decât un elefant zburător este o artistă a trapezului pe un elefant zburător. Eva Green este frumoasa și curajoasa Colette Marchant, ”Regina Cerurilor”, responsabilă pentru momente fluide în aer, extrem de spectaculoase, în care suspansul atinge cote maxime.

Actrița s-a alăturat echipei, deși avea o frică teribilă de înălțimi, însă a reușit să își depășească temerile împreună cu un profesionist în domeniu, care a ajutat-o să își construiască, pas cu pas, încrederea și ținuta necesare. Unul dintre secrete pentru o eleganță desăvârșită în aer a fost practicarea exercițiilor de balet. Rezultatul? O mare parte din coregrafii a fost susținută chiar de ea.

O lumină mistică, plină de secrete

Filmele lui Tim Burton sunt recunoscute pentru atmosfera aparte – amprenta lui care a cucerit definitiv fani din toată lumea. Nici de această dată, regizorul nu a renunțat la stilul său unic, greu de definit: poetic, amuzant, câteodată întunecat, dar întotdeauna sublim. Doar că acum dozajul între toate acestea a fost realizat astfel încât filmul să se adreseze în aceeași măsură adulților și copiilor.

Lumina și culorile din film îți induc o stare de visare. Apusurile trandafirii, reflectoarele ce confer o aură de mister în arena circului, serile în care parcă timpul stă în loc, umbrele care ascund secrete și șoapte – totul e menit să te transpună într-o lume încântătoare.

Un mesaj optimist pentru iubitorii de animale

Pentru filmările la ”Dumbo” nu au fost folosite deloc animale adevărate, acesta fiind un puternic semnal din partea Disney împotriva folosirii acestora în scop de divertisment. Dumbo este un personaj generat pe calculator, la fel și mama sa, dar și celelalte animale care apar în film, inclusiv șoricelul copiilor Milly și Joe – un tribut adus lui Timothy Q., tovarășul lui Dumbo din animație.

Cu toții au fost adăugați ulterior producției filmului de către o echipă extraordinară de efecte vizuale. Iar imaginea lui Dumbo, cu ochi albaștri temători, urechi uriașe perfecte pentru a se înveli noaptea când mama lui este departe de el, este adorabilă. Nu ai cum să nu te îndrăgostești pe loc de acest puiuț de elefant care îți frânge inima, te înduioșează și te amuză în același timp.

Mergeți să vedeți Dumbo, un film despre asumarea unicității, despre prețul lăcomiei, despre familie, generozitate, libertate, dragoste, curaj.

”E vorba de Tim Burton. Nu trebuie decât să te așezi în fața ecranului și să te bucuri”, după cum a spus Michael Keaton. Așadar, bucurați-vă la cinema de o porție de magie în 3D!