Există tărâmuri magice. Există soldați de jucărie și șoricei. Există zâne bune și o zâna rea. Dar acesta nu e “Spărgătorul de nuci”, așa cum îl știați.
De-a lungul numeroaselor sale adaptări, “Spărgătorul de nuci” a propus publicului decoruri de sărbătoare, soldați de jucărie care mărșăluiesc în cadență, flori dansând pline de grație și parfum și, inevitabil, o fetiță speriată de șoricei fără număr.
Încă din 1816, de la lansarea poveștii scrise de E.T.A. Hoffmann, “Spargatorul de nuci” a aprins imaginația a numeroase generații. “Povestea s-a tot schimbat pe măsură ce a trecut timpul”, spune Lasse Hallström, unul din regizorii noii adaptări Disney, făcută după celebra poveste. “Versiunea lui Alexandre Dumas, de exemplu, a fost mai puțin înfricoșătoare și, mai târziu, a devenit un spectacol de balet clasic, pe muzică lui Piotr Ilici Ceaikovski. În fiecare tărâm, dansul e unic și diferit față de celelalte. Același lucru l-am făcut și noi.”
Adaptarea produsă de studiourile Disney se numește “Spărgătorul de nuci și cele patru tarâmuri”. În ea o vom redescoperi pe Clara, puștoaica de 14 ani, sclipitor de isteață și cu o certă înclinație către științele exacte. În viziunea scenaristului Ashleigh Powell, Clara nu se simte foarte bine în propria-i piele: “E ca un pește pe uscat. Nu e la locul ei în Londra victoriană, plină de stereotipuri și de corsete fizice și mentale. Pe ea nu o interesează rochiile și balurile. Ei îi place să construiască și să își dea seama de cum funcționează lucrurile, cu cât mai complicate, cu atât mai bine.”
Povestea pornește din punctul în care Clara se străduiește să se împace cu moartea recentă a mamei sale. E primul Crăciun pe care îl petrece fără ea. Nu însă fără niște cadouri de la ea. Mama sa i-a lăsat un cadou foarte special, un obiect care va declanșa toată povestea, ceva care va pune toate lucrurile în mișcare.
Clara primește o cutiuță muzicală în formă de ou și un bilețel pe care scrie: “Vei găsi înăuntru tot ce ai nevoie.” Dar, surpriză!, cutia e încuiată și cheia nu e de găsit. Cum e și normal pentru un spirit înzestrat cu inteligență și curiozitate, Clara e dezamăgită, confuză și mai mult decât hotărâtă să găsească cheia și să descifreze misterele cutiei muzicale.
Pornind pe urmele cheii, Clara nimerește într-o ciudată și misterioasă lume paralelă. Aici face cunoștință cu mereu loialul soldățel de lemn Phillip, aici dă peste o bandă de șoareci, aici îi întâlnește pe cei trei regenți care conduc trei tărâmuri fermecate: Tărâmul Fulgilor de Zăpada, Tărâmul Florilor și Tărâmul Dulciurilor.
Dar această stranie lume nouă nu e întreagă. Din ea mai face parte încă un tărâm, condus tiranic de ce de-al patrulea regent, Mother Ginger. Sub conducerea ei despotică, șoarecii au devenit soldați care îi ascultă ordinele fără crâcnire și nu doar acest tărâm, ci întreaga lume e în pericol.
Clara și Phillip trebuie să străbată acest atât de asuprit și de periculos al patrulea tărâm, pentru a încerca să pună mâna pe mult dorita cheie care deschide oul lăsat de mama ei și pentru a readuce armonia în întreaga lume fantastică a celor patru tărâmuri.
“Spărgătorul de nuci și cele patru tarâmuri” e un film încărcat de emoție și fantezie, cu decoruri izvorâte parcă direct din imaginația unui pictor suprarealist și cu o distribuție excepțională: Morgan Freeman, Helen Mirren, Keira Knightley, în timp ce numerele de dans sunt interpretate de marii balerini Misty Copeland și Sergei Polunin.
Explorează tărâmurile acțiunii, imaginației și emoției cu “Spărgătorul de nuci și cele patru tarâmuri”, din 30 noiembrie, în cinematografe.