De la pădurea fermecată la apele adânci ale mării, universul ”Frozen 2” este atât de extins, încât simți nevoia ca scenele să se desfășoare cu o viteză mult mai mică, pentru că bucuria vizuală e prea mare, iar experiența 3D din sala de cinema e prea intensă. Acest lucru se întâmplă din simplul motiv că Natura este un element esențial în filmul care vine să întregească povestea ”Frozen”, care a fost doar vârful icebergului în cadrul fenomenului cultural ce a cuprins tot Globul.

Chiar dacă privești confortabil din scaunul cinematografului, tehnologia de ultimă oră te face să simți că ești permanent alături de Elsa, Anna, Kristoff, Olaf și Sven, într-o nouă aventură care te ține cu sufletul la gură. Bogăția detaliilor este răpitoare și îți dorești ca minunata călătorie în ținuturile nordice îndepărtate să nu se mai termine.

Curentul schimbării
Acțiunea din ”Frozen 2” are loc la trei ani de la evenimentele petrecute în primul film. Elsa este regină, iar Anna este fericită să îi aibă pe toți cei dragi aproape – sora sa, Kristoff, Olaf și Sven. Totul pare așezat într-o armonie deplină, însă un curent al schimbării vine să tulbure apele liniștite din regatul Arendelle. Acest curent va aduce în final o claritate desăvârșită asupra a tot ceea ce știm despre îndrăgitele personaje.

Chemată de o voce misterioasă cu o atracție inexplicabilă asupra sa, Elsa se aventurează împreună cu prietenii săi într-un tărâm necunoscut, ce îi va pune la maximă încercare puterile extraordinare cu care s-a născut. De-a lungul călătoriei, ea își va descoperi menirea, chiar cu riscul de a pierde totul, chiar și pe sine.

Realismul magic
Pentru a sugera schimbarea care plutește în aer, producătorii filmului au trecut de la magia iernii la misterele toamnei, inspirați de peisajele de vis din Norvegia, Finlanda și Islanda, de lumina fascinantă caracteristică picturilor rusești de sfârșit de secol și de creațiile artistului Eyvind Earle, cel care în anii ’50 a desenat lumea diafană din ”Frumoasa din pădurea adormită”.

Pentru a se asigura că pădurea fermecată este alcătuită din vegetație autentică, producătorii s-au consultat cu un specialist în botanică din Norvegia. Printre cele 10 tipuri de copaci se remarcă plopul tremurător, o bijuterie naturală a toamnei. Arbuștii cu fructe de pădure nu lipsesc din peisaj, adăugând un plus de culoare și realism întregului tablou magic.

Conexiunea cu natura
”Elsa a fost întotdeauna un personaj fascinant, dar de această dată putem explora conexiunea ei profundă cu natura. Nu e vorba doar de puterea ei de a îngheța orice. Pe măsură ce este forțată să facă față spiritelor naturii – vântul, focul, pământul și apa – vom afla că este mult mai mult decât atât”, spune regizorul Chris Buck.

Conexiunea Elsei cu natura este reflectată în costumația sa. Ea poate face magie și la acest capitol, așa că îmbrăcămintea ei nu a fost limitată la materiale din lumea reală, oferindu-i-se libertatea de mișcare. Rezultatul este fluid, vaporos și nespus de încântător.

Muzica hipnotizantă
După succesul incredibil al piesei ”Let It Go” din ”Frozen”, Kristen Anderson-Lopez și Robert Lopez s-au întors pentru a scrie de la zero încă 7 cântece excepționale pentru ”Frozen 2”. Acestea captează emoția, suspansul, laturile spirituale, dar și amuzante ale poveștii, aducând substanță animației și hipnotizând publicul atât prin liniile melodice, cât și prin versurile fermecătoare.

Unele cântece au un magnetism aproape supranatural, așa cum este înălțătorul ”Into the Unknown” (al Elsei) sau misticul ”All is Found” (cântecul de leagăn interpretat de mama fetelor, regina Iduna). Altele sunt pământene și adorabile, cum este ”Some Things Never Change” (Anna) sau ”Into The Woods” (Kristoff), iar în cântecul lui Olaf ”When I Am Older” se vor regăsi toți copiii și tinerii care își pun prea multe întrebări. Toate vor avea ”lipici” și se vor afla pe buzele și în urechile multora, mult timp de acum înainte.

Cert este că miza acestui film este mult mai mare decât cea a primei părți. Personajele se maturizează, iar povestea lor se întregește într-un mod epic, la un nivel atât de complex, încât întrece așteptările. Cu siguranță, ne vom bucura de un final de an magic la cinema.