Inteligența Artificială (IA) cu toate potențialele ei beneficii pentru umanitate, dar și cu riscurile pe care doar le intuim deocamdată, e un subiect de dezbateri aprinse în momentul acesta. Circumstanțele realizării filmului “Creatorul”, un thriller SF ce dezbate tocmai această temă, au făcut ca pelicula să iasă pe marile ecrane în mijlocul unor dezvăluiri și avertismente date de nume grele din industria IT.
Regizorul și coscenaristul Gareth Edwards (“Rogue One: A Star Wars Story,” “Godzilla”) declară: “Orarul de realizare și lansare a acestui proiect e ireal. Deși, evident, am lucrat la acest film ani de zile, ca la orice film de altfel, el a fost terminat și se lansează într-un moment fascinant, când lumea întreagă se străduiește să răspundă exact la întrebările pe care le ridicăm și noi în film: ce înseamnă să fii om, poate IA să capete conștiință, ce devin conceptele de bine și rău atât în rândul oamenilor, cât și al Inteligenței Artificiale. Cred că găsirea unor răspunsuri e ceea ce face genul science-fiction cel mai bine.”
Și continuă Edwards: “Inițial, m-am gândit la IA în acest film ca la o metaforă despre oamenii care nu sunt ca noi, cei pe care îi percepem adeseori ca fiind inamicul. Dar, pe măsură ce scriam la scenariu, tot felul de dileme au început să iasă la suprafață: ce se întâmplă dacă IA ajunge să răspundă la stimuli, comenzi, întrebări exact ca un om? Și ce se întâmplă daca nu îți plac răspunsurile pe care le dă? Poți să o scoți din priză ca pe un fier de călcat? Sau ce se întâmplă dacă nu vrea să fie scoasă din priză? Și tot așa. La momentul acela, părea o chestiune cu care ne-am putea confrunta peste 30 de ani. Acum, parcă nu mai e așa de sigur.”
Încheie regizorul cu: “Straniu sau nu, pe măsură ce proiectul înainta, în media apăreau avertismente date de avertizori (whistleblowers, în engleză) de la companii big tech, despre cât de avansată a devenit IA și cum e dezvoltată în scopuri comerciale și despre cum va lăsa mii de oameni fără locuri de muncă. Se simte ca și cum am fi ajuns la un moment de cotitură: cutia Pandorei a fost deschisă. Iar “Creatorul” vorbește fix despre aceste temeri. Ce ne rămâne de făcut? Sunt reale aceste avertismente? Ar trebui să îmbrățișăm noua tehnologie? Ar trebui să o distrugem? Aceste idei, aceste întrebări sunt tema principală a filmului.”
Acțiunea din “Creatorul” începe după un dezastru, decimarea orașului Los Angeles de o bombă atomică lansată de Inteligența Artificială. Guvernele vestice răspund cu interzicerea totală a IA, în vreme ce națiunile din est continuă să dezvolte tehnologia până în punctul în care roboții devin atât de asemănători cu oamenii în comportament încât sunt acceptați ca egali. Aceste atitudini diametral opuse duc la izbucnirea unui război între vest și est, America împotriva Asiei, iar acesta e fundalul pe care se desfășoară acțiunea filmului.
Nu mai putem dezvălui alte lucruri despre “Creatorul”, dar vă putem garanta că filmul lui Edwards o să vă pună în fața unor imagini, întorsături de situație, emoții și întrebări care o să vă lase cu sufletul la gură.