Jon Favreau, regizorul noului film “Cartea Junglei”, era doar un copil atunci când a văzut pentru prima oară desenul animat original cu același titlu. A fost profund mișcat. Regizorul încă își amintește perfect scena cu elefanții maiestuoși mărșăluind prin junglă, scena cu ochii hipnotizanți ai pitonului Kaa sau cea cu puiul de om Mowgli navigând pe râu în jos, cocoțat comod pe burta ursului Baloo. “Ești copil și cimentul minții tale e încă umed. Urmele care se întipăresc atunci rămân pentru totdeauna.”, spune Favreau despre animația Disney din 1967.

Conexiunile, amintirile, impresiile de o viață au devenit, până la urmă, o mare provocare și un noroc pentru Favreau care, cu o aproape o jumatate de secol mai târziu, a primit propunerea de a regiza un remake după animația lui favorită.

“Ai multe de împăcat atunci când faci un astfel de film. Încerci să te ridici la înălțimea așteptărilor și emoțiilor celor care au crescut cu un un film ca acesta. Dar, în același timp, încerci să faci un film pentru toți ceilalți.”

Favreau, în vârstă de 49 de ani, a spus că prima oară când Disney i-a cerut să reimagineze desenul animat, n-a fost deloc entuziasmat. Nu era sigur că există un mod de a îmbunătăți originalul. Dar Disney a înregistrat succese convertind și alte animații clasice în filme de acțiune — cum ar fi “Maleficent”, din 2014 (inspirat de “Frumoasa din pădurea adormită”, realizat în 1959) sau “Cenușăreasa”, din 2015 (inspirat de originalul din 1950).

Cei de la Studiourile Disney l-au încurajat pe regizor să regândească “Cartea Junglei” cu ajutorul imaginilor generate pe computer de genul celor folosite pentru crearea filmelor “Viața lui Pi” sau “Avatar”. “Hai să îmbrățișăm această nouă tehnologie și să vedem ce putem obține dacă o ducem până la limită”, își amintește Favreau că i-a spus unul din directorii Disney.
Rezultatul acestor discuții este un film cu un singur actor live, în carne și oase – Mowgli, băiatul crescut în junglă, interpretat de Neel Sethi. El este ocrotit sau amenințat, după caz, de o întreagă menajerie de animale, create cu o paletă largă de tehnici, de la animație, la “motion capture” sau imagini generate de computer.

Deși regizorul și echipa sa au fost foarte concentrați pe magia tehnologică ce a generat cea mai mare parte din imaginile filmului, Favreau a spus că și-a dat seama că are nevoie de ceva mai mult decât o lume plină de realism.

Așa că a adăugat animale supradimensionate pentru a crea o amenințare sporită la adresa eroului față de original.

Dar, indiferent de câtă tehnologie de vârf și imagini generate de computer ar fi folosit, Favreau admite că “Cartea Junglei” va fi un succes numai dacă spectatorii se vor identifica cu micuțul pui de om de pe ecran. Regizorul a spus că eforturile imense depuse pentru găsirea băiatului potrivit, îl aduseseră la un moment dat la disperare.

Favreau a văzut peste 2000 de copii din toată lumea pentru rolul lui Mowgli până când în vara lui 2014, l-a întâlnit pe Sethi, un băiețel de 10 ani proaspăt sosit în New York.
Mowgli apare aproape în fiecare scena din “Cartea Junglei”. Favreau a declarat: “Când cineva apare atât de mult în film, trebuie ca acel cineva să nu fie plictisitor și să nu te obosească. Sethi are o nastrușnicie și un fizic care amintesc foarte tare de Mowgli, cel din filmul original”.

“Cartea Junglei” poate fi urmărit în cinematografe, începând cu 15 aprilie.