Una dintre cele mai iubite povești clasice pentru copii se transformă, sub bagheta Disney, într-un univers extins, în care își fac loc teme de reflecție precum diversitatea, familia sau echilibrul fragil al mediului înconjurător.

Dacă în primul ”Maleficent”, am învățat să vedem cealaltă față a basmului ”Frumoasa din Pădurea Adormită” scris de Charles Perrault acum patru secole, în ”Maleficent: Suverana Răului”, cinci ani mai târziu, învățăm să privim dincolo de acel basm.

De această dată, complexitatea poveștii se ramifică în patru lumi distincte, fiecare cu propria identitate vizuală și fiecare contribuind la încununarea epică a viziunii regizorului Joachim Rønning.

”A fost grozav să pot urma designul primului film și în același timp să am oportunitatea de a crea noi detalii. Ținutul Moors a fost prezent și în primul film, deci avea deja o estetică, dar ceea ce este în afara lui e foarte diferit în al doilea film. Apare un nou castel, un nou oraș și o nouă lume”, a explicat Patrick Tatopoulos, designerul de producție, care a creat universuri vizuale memorabile dedicate supereroilor, precum Batman sau Superman.

Ținutul Moors, cu două noi castele

La sfârșitul primului film, Aurora devenea regina regatului Moors. Acum avem ocazia de a admira noul său castel – o abundență fluidă de plante vii exotice, cascade străvezii și creaturi mici și colorate, de la care nu îți poți lua ochii. Ținutele Aurorei, nespus de diafane, dar în același timp cu un aer sofisticat demn de o regină, sunt ele însele o poveste desprinsă din această lume fermecată.

De asemenea, vom vedea și castelul în care s-a retras Maleficent, construit ”după chipul și asemănarea sa”, în forme sinuoase realizate din rădăcini și ramuri care parcă au împrumutat din personalitatea zânei cu coarne. Maleficent rămâne cel mai puternic personaj din film, iar costumele ei sunt spectaculoase, hipnotizante în zbor, pe măsura individualității sale iconice. Accesoriile evoluează odată cu protagonista, de la materiale organice la aur, diamante negre și smaralde.

Regatul Ulstead

Despărțit doar de un râu de Moors, regatul Ulstead este condus de regele John și regina Ingrith, părinții prințului Phillip, cel care îi va cere mâna Aurorei. Ellen Mirojnick, realizatoarea costumelor, a adus la viață un regat nou, plin de freamăt, situat în timp undeva la granița între Evul Mediu și Renaștere, dar cu un aer modern.

Cei 600 de locuitori ai regatului au primit fiecare câte un costum creat special, ceea ce a dat și mai multă substanță poveștii.

Castelul Reginei Ingrith

De dimensiuni uriașe, castelul ce se ridică măreț în centrul regatului Ulstead simbolizează atât măreția pură, cât și mult râvnita garanție a posterității. Are o prezență mai mult decât impunătoare, obținută prin combinarea mai multor stiluri arhitecturale, iar rezultatul e fascinant – are o prestanță gotică și o soliditate de fortăreață medievală.

Tavanul în arcadă al sălii de luat masa este la o înălțime impresionantă de 30 de metri, masa are o lungime de 18 metri, iar tronul are o înălțime de peste 7 metri. Totul a trebuit să fie construit la o scală mare, într-un castel atât de vast. Astfel, oricine trece de porțile lui, inclusiv Maleficent, se va simți intimidat. Cel puțin asta speră regina Ingrith, care va impresiona și prin cele opt rochii diferite – o rară delectare vizuală.

Peștera creaturilor întunecate 

Locul unde trăiesc creaturile cu coarne similare cu Maleficent, este una primitivă, având în vedere că s-au adaptat și au evoluat într-un mediu complet nou. Fiind semi-păsări, semi-oameni, își construiesc cuiburi amețitoare, iar un tur al peșterii este cu siguranță una din senzațiile tari pe care le vei experimenta în scaunul de cinema.

Este o lume complet nouă, izolată, ”fabricată” din materiale pur organice, inclusiv îmbrăcămintea, părul, pielea, aripile și coarnele locuitorilor săi. Provocarea echipei de producție a fost să obțină acel rezultat încântător fără să utilizeze nimic făcut de ”mâna omului”.

În loc de concluzie

”Filmele Disney sunt întotdeauna mari și admirabile. Este unul din motivele pentru care e un privilegiu să fii parte din ele. Dar acesta este cu adevărat o operă. O operă uriașă și intensă, la o scară foarte mare, cu lumi noi foarte interesant de văzut”, a spus Angelina Jolie.

Toate aceste lumi, reunite într-o aventură palpitantă, au fost construite de o armată de artizani talentați. Pe această bază vizuală magică evoluează un fir narativ cu multiple înțelesuri, ce merită descoperite din scaunul de cinema, unde senzațiile tari oferite de “Maleficent: Suverana Răului” vor fi intensificate cu siguranță de formatul 3D.